PRIRODNA REŠENJA ZA NATEČENA STOPALA

20.10.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 617 | Autor: | 0

Ublažite edem uz pomoć magnezijuma, ulja semenki grožđa ili himalajske soli


Natečenost stopala i gležnjeva, (edem) mogu da izazovu različiti problemi, od visokog krvnog pritiska do trudnoće. Javlja se ako telo ima teškoća u održavanju cirkulacije na području nogu, naročito stopala i gležnjeva. Edem sam po sebi, osim ako nije u pitanju krvni ugrušak, nije opasan, ali je jako neprijatan.
Otok zapravo nije poremećaj, već simptom. Najbolji način da ga se oslobodite jeste da lečite uzrok. Ako ste trudni, edem će nestati nakon porođaja. Koji god da su uzroci edema, ova prirodna rešenja će vam pomoći da ga ublažite.

Unosite magnezijum
Manjak magnezijuma može izazvati edem, a uzimanje suplemenata magnezijuma može pružiti olakšanje. Preporučena dnevna doza magnezijuma je u proseku 200 miligrama, ali ako ste trudni, posavetujte se sa lekarom oko povećanja doze. Verovatno ćete uzimati 350-400 miligrama dnevno.

Vežbajte jogu
Vežba pospešuje cirkulaciju. Naročito se efikasnom pokazala joga jer povećava fleksibilnost čitavog tela. Pre nego što počnete da upražnjavate jogu posavetujte se sa lekarom, naročito ako nikada pre niste izvodili ove vežbe i ako patite od nekih bolesti. Ako ste početnik, stručnjaci preporučuju da se upišete na kurs joge gde ćete savladati osnove i različite tehnike koje ćete moći kasnije sami da primenjujete.

Eterično ulje semenki grožđa
Topla kupka može ublažiti edem, a biće još delotvornija ako u nju dodate nekoliko kapi eteričnog ulja semenki grožđa. Ako niste ljubitelj kupki, možete pomešati nekoliko kapi ulja semenki grožđa sa običnim biljnim uljem i izmasirati gležnjeve i stopala. Masirajte kružnim pokretima odozdo prema gore.

Umočite noge u rastvor vode i himalajske soli
Lavor napunite toplom vodom i dodajte kašičicu himalajske soli. Ona će ublažiti edem i pospešiti cirkulaciju. Ako su vam otečene čitave noge, najbolje je napraviti kupku i dodati kašiku himalajske soli koja čudesno deluje kada je u pitanju natečenost zglobova i stopala.

Podizanje stopala
Držite stopala podignutim svaki put kada za to imate priliku. Povremeno ih podignite tako da budu iznad srca. Ako obavljate sedelački tip posla, nabavite malu stolicu na kojoj ćete držati stopala. Čak i samo malo podizanje može učiniti veliku razliku.

Plivanje
Povremeno plivanje u moru ili bazenu može da pomogne u ublažavanju natečenosti stopala i gležnjeva. U vodi je vaše telo u bestežinskom stanju, a plivanje je odlično za kardiovaskularni sistem, naročito jer pospešuje cirkulaciju.

Povećajte unos vode
Višak soli u telu je vodeći uzročnik otečenosti stopala i gležnjeva. Povećanje unosa tečnosti će pomoći u smanjenju nivoa soli u telu. Dnevno popijte 8 do 10 čaša vode, a za još bolji učinak pomešajte nekoliko kriški krastavca i limuna sa vodom zbog njihovog protivupalnog delovanja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net