DECA GOJAZNA ZBOG ANTIBIOTIKA

02.10.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 504 | Autor: | 0

Lekovi ubijaju i dobre bakterije koje kilograme drže pod kontrolom


Istraživanje američkih naučnika pokazalo je da su deca koja su do druge godine života 'potrošila' četiri i više kure antibiotika imala 10% veću šansu da za par godina postanu gojazna. Ipak, lekari naglašavaju da nije dokazana direktna veza između viška kilograma i antibiotika, i da ova indicija nije dovoljna da opravda eventualno izbacivanje antibiotika iz terapija najmlađih.
Američki naučnici pregledali su zdravstvena dokumenta više od 64.500 dece u periodu od 2001. do 2013. godine. Otkrili su da je gotovo 70% dece već popilo dve kure antibiotika do druge godine života. Ali ona koja su popila četiri i više kura imala su 10% veće šanse da postanu gojazna pre pete godine života, za razliku od onih koji su pili manje ovih lekova.
Razliku su činili i antibiotici koje su deca pila. Naime, lekovi prepisani kako bi izlečili određenu vrstu bakterija manje su uticali na debljanje od antibiotika širokog spektra delovanja, koji utiču na više vrsta bakterija.
Profesor Čarls Bejli sa Univerziteta u Pensilvaniji zaključio je da upotreba antibiotika ubija i dobre crevne bakterije koje kilograme drže pod kontrolom, dok one loše, koje utiču na debljanje postaju jače. Tako loše prepisani lekovi mogu negativno da utiču i na razvoj dece.
Ipak je naglašeno da ovo istraživanje nije dovoljno, jer nije obuhvaćeno ispitivanje veza telesne mase i vežbanja. Zaključeno je da, dok se ne sprovede potpunije ispitivanje glavni razlozi gojaznosti najmlađih ostaju loša ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem