KOLA PIĆA - LOŠA ZA BUBREGE

08.09.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 2085 | Autor: | 0

Fosforna kiselina, sastavni element ovih napitaka, povećava se rizik od nastanka bubrežne insuficijencije, kamena u bubregu, osteoporoze...


Da bi proučili povezanost konzumiranja kola pića i oboljenja bubrega, američki istraživači su okupili 500 ispitanika sa nedavno otkrivenom bubrežnom insuficijencijom.
Potom su sakupili podatke o njihovim navikama u ishrani, naročito kada je konzumiranje napitaka u pitanju, i uporedili ih sa podacima kontrolne grupe.
Zaključak je bio da se već sa pijenjem 2 čaše kole dnevno udvostručava rizik od nastanka bubrežne insuficijencije, što važi i kod konzumiranja dijetalnih kola napitaka. Ova povezanost nije uočena kod konzumiranja drugih gaziranih napitaka, tako da se smatra da je fosforna kiselina glavni krivac za veći rizik od nastanka oboljenja bubrega. Fosforna kiselina iz gaziranih sokova menja sastav urina i dovodi do stvaranja bubrežnog kamenca.
Ranija istraživanja koja su vršena kod životinja i ljudi, pokazala su da fosforna kiselina lako uništava zube, prosto da jede zubnu gleđ.
Što se tiče jačine negativnog uticaja na zube i njihovog oštećenja, fosforna kiselina u sokovima ima isti efekat kao uticaj, između ostalih, metamfetamina ili neke druge ilegalne droge, na zube dugogodišnjih korisnika opijata.
Prema ovim istraživanjima koja su vršena 2012. godine, skoro polovina Amerikanaca u SAD pije svakodnevno Koka-kolu ili Pepsi, ispirajući svoje zube i bubrege fosfornom kiselinom.
Fosforna kiselina se dodaje kako bi telo zadržalo ogromne količine šećera koje se nalaze u gaziranim pićima. Ona, takođe, isisava velike količine magnezijuma i kalcijuma iz kostiju i tkiva i ozbiljno remeti i smanjuje rad imunog sistema.
S obzirom da fosforna kiselina utiče direktno na „ispiranje“ naših kostiju, one postaju porozne i slabe, što se povezuje s brojnim poremećajima s kostima kod dugogodišnjih korisnika gaziranih pića. Fosforna kiselina je najčešći uzročnik osteoporoze na Zapadu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem