PREVIŠE ANTIBIOTIKA ĆE NAS VRATITI U KAMENO DOBA

06.08.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 689 | Autor: | 0

Dramatično upozorenje: bakterije postaju imune, a infekcije teško izlečive

Pijemo previše antibiotika. Statistički podaci pokazuju da je 2011. godine 50 posto pacijenata dobijalo antibiotike kada bi se doktorima javili sa simptomima običnog kašlja i prehlade, dok je ta cifra 1999. godine iznosila 36 posto.
Stručnjaci širom sveta upozorili su na velike rizike kojima se izlažemo prekomerno koristeći antibiotike – bakterije postaju imune, a infekcije teško izlečive.
Profesor i epidemiolog Džeremy Hauker je ovim povodom izjavio:
"Iako bi bilo neprimereno reći da svi slučajevi prehlade i upale grla ne zahtevaju antibiotike, ipak se oni propisuju u dosta slučajeva kad su krajnje nepotrebni, i tako mogu da izazovu više štete nego koristi."
Prethodna istraživanja su pokazala da tek kod 10 posto pacijenata koji imaju simptome prehlade i upale grla antibiotici zaista mogu pomoći, kao i kod 20 posto slučajeva sinusitisa. Ipak, antibiotici se propisuju u mnogo većem broju.
Komentarišući ovu temu dr Morin Bejker, sa Rojal koledža je rekla:
"Antibiotici su izuzetno korisni, sve dok se koriste pametno. Ipak, usled prekomerne upotrebe, postajemo otporni na njih, a u organizmu se stvara imunitet na ove lekove, koji onda nisu u stanju da deluju kad zaista treba. Mnogi simptomi za koje lekari propisuju antibiotike se mogu vrlo lako i uspešno lečiti i drugim, bezazlenijim lekovima."
Stručnjaci već duže vreme upozoravaju da je otpornost na antibiotike izuzetno ozbiljna pretnja čovekovom zdravlju, budući da se stvaraju novi sojevi otpornih bakterija, što nas vraća u "kameno doba".
Iz tog razloga, ističu, može doći do pojave novih, teže izlečivih bolesti i infekcija, kao i povratka nekih starih, u mnogo komplikovanijim formama.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem