NAOKO BEZAZLENI SIMPTOMI KOJI UPOZORAVAJU DA IMATE SRČANI UDAR

15.07.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 1417 | Autor: | 0

Vrtoglavica, bol u vilici, brzo zamaranje, kratak dah...

Ako osetite neki od ovih simptoma, vreme je da potražite pomoć lekara.

Kratak dah/ubrzan rad srca
Teško je razlikovati da li se radi o napadu panike i srčanom udaru jer su simptome gotovo identični. Međutim, napadi panike mogu biti izazvani (iako ne uvek) stresnim događajem, a ostali znakovi su drhtanje, intenzivan strah i osećaj propadanja. Napad panike obično dođe iznenada i prođe u roku od pet minuta, dok simptomi srčanog udara imaju tendenciju da počnu polako i nastave polako. U tom slučaju, smesta pozovite lekara.

Trnci u rukama ili nogama
Iako je to može značiti da ste istegli nerv, posetite lekara kako bi se isključila mogućnost srčanog udara. Naime, jedan od simptoma su i trnci u ektremitetima.

Vrtoglavica/slabost
Osećaj da ćete se onesvestiti bez očitog razloga (osim ukoliko niste odradili zahtevan trening ili dehidrirali) može značiti da srce ne prima dovoljno krvi. Posebno pripazite ukoliko je takvo stanje popraćeno kratkim dahom i hladnim znojem.

Bol u čeljusti
Ukoliko je reč o srčanom udaru moguće je da osetite bol u čeljusti jer se živci nalaze blizu onih koji dolaze iz srca. Ako je bol konstantan, verovatno imate problem sa zubima. Međutim, ako se bol ponovo pojavi i to u jačem obliku, znači da imate problem sa srcem.

Pritisak ili peckanje u grudima ili leđima
Žene često opisuju srčani udar kao osećaj pritiska i težine u predelu grudi. Bol ne mora biti težak ili iznenadan i može se pojaviti i nestati u nekoliko nedelja. Često se pogrešno pretpostavlja da je reč o probavnim ili smetnjama zbog gorušice. Ako se neprijatnost ne pojavi ubrzo nakon obroka, imate li probavne smetnje (koje niste imali pre) i osećaj mučnine, što pre posetite lekara.

Veoma brzo se umarate
Ne možete dugo da hodate ili morate da se odmarate dok obavljate uobičajene dnevne aktivnosti, to bi mogao biti znak da srce ne prima krv dovoljno brzo.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem