VODIČ KROZ VRSTE SOLI

03.07.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 15291 | Autor: | 0

Morska je najzdravija, himalajska najčistija, a kalijumova se nalazi u povrću


Pre nego što posegnete za slanikom, pročitajte kakve sve vrste soli postoje. Tako ćete znati da izaberete pravu.

Kamena (rafinirana) so
Dobija se iz iz rudnika soli. Ovi „rudnici“ su podzemne lokacije na kojima se ranije nataložila so, a to su regioni koje je nekada pokrivalo more ili izuzetno slano jezero. Kamena so je sive boje. Od nje nastaje rafinirana kao najčešće korišćena so a koja sadrži uglavnom natrijum-hlorid. Nastaje izdvajanjem natrijum-hlorida iz kamene soli koja nije dovoljno čista da bi bila jestiva. Tokom ovog procesa se otkloni sav neželjeni sadržaj, pa je rafinirana so u stvari jedna od najčistijih, ali ima i najmanje minerala koji bivaju uklonjeni prilikom pravljenja ove vrste soli. Pretežno je bele boje.
Iako je najčešće oslovljamo sa „kuhinjska so“ ova so je češće upotrebljivana i značajnija je za industriju. Koristi se u proizvodnji i obradi papira, kao dodatak bojama za tkanine i platna i u proizvodnji sapuna i deterdženata.
Preveliko konzumiranje ove soli dovodi do žeđi i zadržavanja vode. Natrijumova so je otrovna za odrasle u dozi 12,357 g/kg dnevno.

Morska so
Morska so se dobija iz morske vode u solanama, tako što se u proleće morska voda pusti u posebno dizajnirane bazene. Tokom proleća i leta voda ispari i na dnu ostaje so. U jesen se kupi u procesu koji se zove berba soli.
Morska so se smatra najukusnijom i najzdravijom vrstom soli. Bogata je mineralima i jodom koji su neophodni ljudskom organizmu.
Morska so je jako korisna za razmenu materija, srce i bubrege, kao i za čišćenje ćelija i za kožu. Kupka sa morskom solju (uz dodatak nekih eteričnih ulja i kamilice, jasmine ili lavande) pomaže kod kožnih bolesti, neurodermatitisa, reume.
Najukusnijom od svih soli se smatra Fleur de sel. Skupa je zato što nastaje tako što se, pre berbe soli, rukom skida samo površinski sloj soli koja se nataložila. Ovo je isplativo samo u solanama sa najvišim kvalitetom, pa se upotreba Fleur de sel smatra izuzetnim luksuzom. Ukus je jedinstven za svaki region u kojem se pravi. Francuzi su prvi počeli sa proizvodnjom ovakve soli i i danas njihov Fleur de sel drži reputaciju najbolje soli na svetu.


Himalajska so
Zovu je još i “belo zlato”, jer se smatra za najčistiju na svetu. Himalajska so je roze boje i u obliku je kristala. Pomaže u regulisanju i snižavanju krvnog pritiska i šećera u krvi. Ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem. Pozitivne strane himalajske soli su neprocenjive.

Braon so
Braon so je bogata antioksidantima. Preporučuje se osobama sa hipertenzijom i arterosklerozom, kao i u slučajevima moždanog udara i infarkta.

Kalijumova so
Nalazi se u mnogim vrstama povrća kao prirodni sastojak. Kalijumova so se koristi u kombinaciji dijetetske soli zajedno sa natrijumovom, u cilju sinhronizacije balansa vode u ljudskom organizmu. Preporučuje se da se ne koristi sama, jer njeno samostalno konzumiranje može da dovede do stanja opasnih po zdravlje: gubitka vode, velikih grčeva u mišićima i infarkta.

Jodirana so
Jodirana so se koristi kada u organizmu postoji deficit joda. To može da se dogodi kod nedovoljnog unosa joda sa hranom (tj. hranom dobijenom iz zemljišta siromašnog jodom) ili usled radioaktivnog zagađenja. Nedostatak joda utiče ina funkciju štitne žlezde. Sve jestive soli na našem tržištu su jodirane.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem