„LEPTIRIĆI U STOMAKU“ PRVI ZNAK PARKINSONOVE BOLESTI I MULTIPLE SKLEROZE

25.06.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 9629 | Autor: | 0

Nervna oboljenja povezana sa povećanim brojem bakterija u crevima


Anksioznost ili iščekivanje često dovode do osećanja „leptirića u stomaku“, koje obično nestaje kada i izvor napetosti.
Naučnici su, međutim, otkrili da nervni putevi između mozga i stomaka koji uzrokuju fenomen „leptirića“, mogu da se povežu i sa degenerativnim oboljenjima kakva su Parkinsonova bolest ili multipla skleroza (MS), kao i drugim mentalnim zdravstvenim problemima.
Dr Anton Emanuel, konsultant na neuro-gastroenterologiji na Univerzitetskom koledžu u Londonu i u Nacionalnoj bolnici za neurologiju, objašnjava:
- Creva i mozak dele isto nervnu hemiju i „vode dijalog“. Zato kada smo pod stresom ili drugim jakim emocijama, kao što su strah ili trema, imamo stomačne probleme, tipa dijareje.
Nova studija pokazuje da bolesti mozga mogu biti posledica bolesnih creva, jer signali putuju i u obrnutom smeru. Rezultati istraživanja otkrivaju da oboleli od Parkinsonove bolesti imaju i povećan broja bezopasnih bakterija u tankom crevu (SIBO).
Simptomi kao što su nadimanje, dijareja, gasovi i bol u stomaku su česti i obično nedijagnostikovani ili se mešaju sa sindromom iritabilnog creva. Naučnici kažu da bakterije mogu da proizvode hemikalije koje nadražuju nervne završetke u crevima, pa se impuls prenosi na mozak, što rezultira Parkinsonovom bolešću ili MS.
- Verujemo da crevo kod ovih bolesti više propušta patogene organizme u krvotok i dovodi do imunog odgovora i stvaranja antitela. Zatim nervno tkivo oštećuju direktno i sami patogeni, a idirektno i imuni odgovor organizma – kaže dr Emanuel.
Oštećeni nervi prenose štetne impulse do mozga. Kod Parkinsonove bolesti mali deo mozga se progresivno uništava tokom godina, pa ona uglavom pogađa starije ljude. Kod MS, koja je najčešća neurološka bolest mlađih ljudi, imuni sistem napada nervni sistem.
Obe bolesti imaju širok spektar simptoma, pogađaju motoriku i uzrokuju umor, bol i depresiju. Lekovi mogu da olakšaju simptome i uspore napredovanje bolesti, ali ne i da izleče oboljenje.
Naučnici se nadaju da će novo otkriće otvoriti put novim načinima lečenja, pa sada mapiraju „bakterijske genome“ koji treba da identifikuju baterije u crevima, da bi ciljanom terapijom smanjili propusnost creva i tako poboljšali neurološke simptome.
Do tada lekari savetuju pravilnu i zdravu ishranu, povećanje broja dobrih baterija i hranu koja se efikasno vari, što ima pozitivna dejstva i na anksioznost i depresiju. Preporučuju uzimanje dosta vlakana i probiotika u vidu jogurta, ali i ograničenje potrošnje šećera, industrijske hrane, životinjske masti, antibiotika, antacida i antiinflamatornih lekova, jer oni dovode do disbalansa u crevima.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem