MLEKO SMANJUJE UČINAK ANTIBIOTIKA, GODŽI SA ANTIKOAGULANSIMA IZAZIVA KRVARENJE

19.06.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 2247 | Autor: | 0

Neopreznim unosom nekih namirnica možete bitno umanjiti dejstvo lekova


Neke kombinacije hrane i lekova mogu imati brojne neželjene učinke, ali većina ljudi nikad ne bi pomislila da je jedan od "krivaca" za to i mleko. Predstavnici Nemačkog udruženja apotekara objasnili su da se kalcijum iz mleka u sistemu za varenje veže za određene lekove, stvarajući slabije topiva jedinjenja koje krvni sistem ne može da apsorbuje.
Zbog toga nemački farmaceuti upozoravaju kupce da nakon uzimanja antibiotika i lekova protiv nastanka i širenja osteoporoze, pričekaju dva sata pre konzumiranja kafe s mlekom.
Među ostalim interakcijama su istovremeno konzumiranje sladića i lekova za visoki krvni pritiska, jer ova biljka sadrži supstancije koje utiču na povećanje pritiska, a takođe podstiče i otpuštanje kalijuma kroz bubrege, što može dovesti do slabljenja mišićne mase.
Pacijenti koji uzimaju antikoagulanse treba da izbegavaju konzumiranje godži bobica, dobrih za imunitet, koje bi u ovoj interakciji mogle da izazovu krvarenje.
Grejpfrut i pomelo treba da izbegavaju pacijenti koji uzimaju lekove za regulaciju nivoa holesterola i one za jačanje imuniteta, na primer lekove koji se uzimaju nakon transplantacije organa.
Farmaceuti upozoravaju i da voće tretirano hemijskim sredstvima loše utiče na razgradnju lekova u organizmu što takođe može pojačati ili smanjiti njihov učinak.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  svim danima: 10h-22h
  Od 25.7 do 8.8. štand neće raditi zbog godišnjeg odmora
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem