ŠPANSKI PLASTENICI VIDLJIVI IZ SVEMIRA

18.06.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 12212 | Autor: | 0

10.000 plastenika se protežu na 20.000 hektara ostvaruju profit od 1,5 milijarde dolaraPokrajina Almeria na jugu Španije postala je „evropska bašta“, veliki proizvođač povrća. Cela pokrajina je ustvari pokrivena plastenicima, i otuda španski naziv „polietilenska obala“ (Costa del Polythene) ili na engleskom More plastike (Sea of plastic).
U Almeriji su na oko 20.000 hektara zemljista izgrađeni plastenici, što je najveća koncentracija ovakve proizvodnje hrane na svetu. Na satelitskim snimcima se ova pokrajina jasno raspoznaje po belini i zaista liči na „more plastike“.
Almeria je počela da se ubrzano razvija posle 1986. kada je Španija pristupila EU. Ulazak u Uniju je Špancima otvorio pristup evropskom tržištu hrane, i to bez carine, a oni su tu šansu dobro iskoristili.
Sticajem okolnosti u Evropi i svetu je približno u to vreme počela i velika promena u ishrani - svet se sve više bavio dijetama, obraćao sve veću pažnju na izgled i zdravlje, a kao posledica ove globalne akcije - poraslo je učešće „zeleniša“ u svakodnevnoj ishrani.


Razvoj pokrajine je omogućen zahvaljujući organizovanoj proizvodnji i uzgajanju povrća koje je plasirano na veliko evropsko tržište. Pre toga, ovo je bio pust i zaostao kraj, među najsiromašnijim u Španiji i Evropi.
Klima u celom kraju je mediteranaska sa velikim brojem sunčanih dana.
Almeria ima prosečnu godisnju temperaturu 20 stepeni C, sa 3.000 sunčanih sati.
Salate se ovde gaje preko cele godine, pa i u zimskim mesecima bez ikakavog dodatnog veštačkog (i naravno skupog) zagrevanja (što je slučaj, npr. u Holandiji). Čitav kraj od oštrije klime sa severa štiti planinski venac Siera de Gador.
Ovde se godišnje proizvede preko 2.7 miliona tona raznog povrća, što proizvođačima donesi više od 1,5 milijarde evra.
Povrće se proizvodi u kontrolisanim uslovima, zaštićeno od spoljnih loših uticaja, leje sa biljkama se đubre i navodnjavaju, a plastenici imaju ventilaciju sa više strana. Španci su čak razvili i vlastiti tip plastenika, koji najviše odgovara njihovim uslovima.
Vlada podržava čitav ovaj posao izgradnjom infrastrukture, obezbeđivanjem potrebne stručne pomoći (konsaltinga) i kreditiranjem proizvođača.
Izgradnja plastenika je relativno jeftina, a glavni investitori su pojedinci, oni koji gradeći „plastične bašte“ prave sebi radna mesta.
Iako danas ovde ima posla za svakog ko hoće da radi, pa i za migrante iz Afrike (prvenstveno Maroka), sistem ne počiva isključivo na ljudskom radu, posto je mehanizovan: smatra se da je jedan radnik dovoljan za 80 ari, uz radno vreme od 4 - 5 sati dnevno. Osim evropskog, proizvođači iz Almerije su uspeli da se pojave i na trzistu SAD, i to sa svežim paradajzom, uprkos velikoj udaljenosti zbog koje je ućešće transporta u konačnoj ceni veće.
Kada je pre neku godinu otpočela privredna kriza, vlada SAD je štitila svoje farmere, pa se jedan deo španskog povrća prodavao i na pijacama u Africi.
Paradajz iz Almerije se, takođe, prodaje i na pijacama u Kamerunu, i za 30 odsto je jeftiniji od domaćeg.
Španija ima najveće površine pod plastenicima i staklenicima u Evropi - 18.400 hektara, za njom slede Italija - 10.000 ha, Francuska 3.800 ha i Grčka - 1.500 ha.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem