DA LI JE BELI HLEB DOBAR?

12.06.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 3502 | Autor: | 0

Povećava količinu “dobrih” bakterija u crevima i pomaže prevenciju bolesti

Stalno nas obasipaju informacijama kako beli pšenični hleb nije zdrav i da bismo trebali da jedemo integralni ili onaj pravljen od nekih drugih vrsta žitarica.
Nedavno obavljeno istraživanje, međutim, sugeriše da je beli hleb zdrava opcija. Studija rađena na Univerzitetu Ovijedo, u Španiji, pokazala je da beli pšenični hleb u znatnoj meri povećava količinu „dobrih“ mikroba u stomaku, sprečavajući tako oboljenja i jačajući naš organizam.
Španski tim je istraživao ulogu polifenola, čestih sastojaka začina, čajeva, voća i povrća i njihovo delovanje na balans mikroba u crevima čoveka.
Uradili su anketu na 38 odraslih zdravih osoba o tome šta jedu i analizirali bakterije koje su se nalazile u njihovoj stolici. Otkrili su da pektin, sastojak voća, snižava nivo „dobrih“ bakterija, suprotno ranijim istraživanjima.
Ipak, njihovo najneobičnije otkriće bilo je da beli hleb pomaže razvoj laktobacilusa, grupe poželjnih bakterija. Do sada su proizvodi od integralnog brašna povezivani sa porastom broja „dobrih“ bakterija zbog visokog udela vlakana. Ovom studijom pokazano je i da rafinisani proizvodi poput belog hleba i belog pirinča, takođe, povećavaju nivo mikroba koji čuvaju zdravlje.
- Mada je uzorak bio mali, a ispitanici veoma različiti, pa se ne mogu izvesti čvrsti zaključci, naša studija je pokazala važnost razmatranja ishrane u potunosti, a ne samo nekih njenih izolovanih komponenti – kaže dr Sonja Gonzales, koautor studije.
Međutim, za ljubitelje belog hleba vesti nisu potpuno dobre. Studija rađena pre dve nedelje pokazala je da tri kriške belog hleba dnevno povećavaju verovatnoću za dobijanje prekomerne težine za gotovo polovinu.
Na Evropskom kongresu o gojaznosti, održanom nedavno u Sofiji, Bugarska, rečeno je da integralni hleb, za razliku od belog ne dovodi do povećanja težine.
Naučnici sa Univerziteta Navara, u Španiji, otkrili su da ljudi koji jedu više od 120g belog hleba dnevno imaju 40 odsto više šansi da postanu debeli, od onih koji jedu upola toliko belog hleba nedeljno.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem