HOLESTEROL UTIČE I NA PLODNOST ŽENA

23.05.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 2240 | Autor: | 0

Gojaznost nije izvor steriliteta, već nivo masnoća u krvi


Poznato je da je holesterol loš za zdravlje, ali sada je otkriveno i da umanjuje šanse za začeće. Najnovije istraživanje sprovedeno u SAD, a čiji su rezultati objavljeni u Žurnalu kliničke endokrinologije i metabolizma, pokazuje da žene s visokim nivoom holesterola u krvi teže ostaju trudne od žena koje imaju normalan nivo.
U istraživanju je učestovao 401 par, a svi su pokušavali da začnu potomstvo. Nijedan nije imao utvrđen problem s plodnošću, a starost žena kretala se od 18 do 44 godine.
Tokom godine dana praćenja parova 347 žena je ostalo trudno, a 54 nisu nikako uspevale. Pokazalo se da su te žene imale visok holesterol.
Iako se holesterol veže i uz gojaznost, ovo je istraživanje pokazalo i da to ne mora nužno biti tako. Naime većina žena nije imala višak kilograma, ali su imale povišen holesterol u krvi.
'Naše otkriće pokazuje da parovi koji žele dete, a ne uspevaju, moraju da provere nivo holesterola. Što je nivo u krvi žene niži, veće su šanse za trudnoću', istakao je Enrike Šisterman, jedan od naučnika koji su radili na istraživanju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem