RESVERATROL (NI)JE GARANCIJA DUGOVEČNOSTI

13.05.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 1032 | Autor: | 0

Da li je crno vino manje zdravo nego što se misliMnoga istraživanja imaju za predmet uticaj ishrane Francuza na zdravlje srca. Zbog činjenice da je u ovoj zemlji stopa srčanih oboljenja niska i pored masne hrane koju stanovništvo konzumira, neki veruju da je tajna u umerenom konzumiranju crnog vina.
I ranije studije su utvrdile da upravo konzumiranje crnog vina, tamne čokolade i bobičastog voća smanjuje upalne procese, za šta je zaslužan njihov glavni sastojak resveratrol.
Međutim, profesor Ričard Sembasa Medicinskog fakulteta Džon Hopkins i njegove kolege nisu utvrdili ovu povezanost.
U istraživanju je učestvovalo 783 starijih ispitanika. Tokom devet godina istraživanja, 268 i muškaraca i žena je umrlo, kod 174 osobe su se razvila srčana oboljenja, a kod 34 neki oblik kancera.
"Mi nismo uspeli da dokažemo mišljenje da je određena hrana dobra za vas jer sadrži resveratrol", rekao je on i istakao da se ispostavilo da je to još jedan slučaj kada previše isticane zdravstvene prednosti neke namirnice ili hrana ne izdrže test vremena.
Prema njegovim rečima, korist od konzumiranja vina, tamne čokolade ili bobica, ako je ima, može da bude samo od drugih zajedničkih sastojaka.
"To su složene namirnice, odnosno hrana, i sve što znamo iz naše studije je da koristi nisu rezultat resveratrola", rekao je on.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem