KOLIKO JE ZDRAVA LJUBIČASTA DIJETA

30.04.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 2129 | Autor: | 0

Maraja Keri tvrdi da deluje, nutricionisti upozoravaju na poslediceNovi hit među popularnim dijetama zagovara konzumaciju isključivo ljubičaste hrane, ali postavlja se pitanje – da li je ovaj način ishrane zaista zdrav način gubitka kilograma?
Ovaj način ishrane zagovara konzumaciju isključivo ljubičaste hrane, a ovaj trend već je zahvatio SAD.
Pravila ovog režima ishrane su jednostavna: jede se isključivo ljubičasta hrana, i to u neograničenim količinama – poput ljubičastog krompira ili ljubičaste šargarepe. Pevačica Maraja Keri tvrdi da je višak kilograma nakon trudnoće skinula ljubičastom dijetom, a prema napisima u magazinu Star 44-godišnja Maraja tri puta nedeljno jede samo ljubičastu hranu poput šljiva, grožđa i patlidžana, a rezultatima je oduševljena.
Jedan od razloga sve veće popularnosti ove dijete je činjenica da ljubičaste namirnice sadrže antocijan, snažan antioksidans. Antocijani štite ćelije od oštećenja i na taj način smanjuju rizik oboljevanja od karcinoma, a takođe se smatra da usporavaju proces starenja i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ova dijeta obećava i poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sistema, a povećava i energiju.
Tako su na primer šljive prepune vitamina C i vlakana, dok je ljubičasti krompir bogat kalijumom, gvožđem i sadrži iste antioskidanse kao i kelj. Borovnice, koje je slavni trener Džejms Dugan opisuje kao 'superhranu koju svi treba da jedu' , su moćan izvor antioksidansa i mogu pomoći kod artritisa, slabijeg pamćenja i lošijeg vida.
Takođe u sklopu ove dijete na meniju se nalaze i ljubičaste šargarepe koje su pune antocijana i provitamina A kojima se kontroliše nivo glukoze. Ova dijeta ima i svoje protivnike. Tako Eloiz Bauskis, nutricionista iz Nutricentre.com nije zagovornica ove dijete:
'Sjajno je vidjeti da je ljubičasta hrana sve dostupnija za konzumaciju jer daje odličan izvor antocijana. To je vrsta flavonoida koji ima snažno antioksidativno dejstvo i štiti naše ćelije. Antocijanini blisko sarađuju s vitaminom C u našem telu, povećavajući nivo vitamina C u našim ćelijama. Time ljubičasta hrana pomaže u održavanju elastičnosti kože, snazi i izdržljivosti vezivnog tkiva i krvnih sudova. Ipak, nutricionistički gledano, tokom dana poželjno je konzumirati i hranu različiti boja, preko raznog voća i povrća. Fokusiranje samo na ljubičastu hranu nije preporučljivo, jer to vodi u neuravnoteženu ishranu. Svakako je dobro svakodnevno konzumirati ljubičaste namirinice, ali zajedno s drugim namirnicama'.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem