HORMONI PROREĐUJU KOSU , A PERUT SE JAVLJA ZBOG LOŠE ISHRANE

29.04.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 4696 | Autor: | 0

Promene na kosi ukazuju na zdravstvene probleme


Svaka promena na kosi i vlasištu, od preteranog mašćenja, svraba ili ispadanja može biti bezazlena, ali i upućivati na zdravstvene probleme, piše WebMD. Tako je na primer pojava sedih najčešće posledica genetike, ali ako ste mlađi od 35, a imate više od nekoliko sedih dok vaši roditelji u tom dobu nisu bili sedi, mogući uzrok može biti anemija, poremećaj u funkciji tiroide ili nedostatak vitamina B 12.

Perut i zdravlje
Pojava bele peruti najčešće upućuje na neravnotežu sebuma u vlasištu. Javlja se kao rezultat loše ishrane, hemijskog oštećenja kose ili spoljnih uslova. Ipak, žuta i masna perut nije tako bezazlena kao bela, posebno ako se pojavljuje na rubovima rasta kose. Ako ona ne nestaje ni nakon tretmana sa šamponima protiv peruti, moguće je da se radi o seboreičnom dermatitisu, a kod ozbiljnijih stanja zahteva lečenje kortikosteroidima ili lekovima protiv gljivica.

Kosa se proređuje nakon 30-e
Na svakom vlasištu se nalazi oko 100.000 vlasi, a svaka folikula proizvodi jednu vlas koja raste 1,2 cm tokom meseca, a nakon što raste od dve do šest godina, ispada. Uskoro je zamenjuje nova, a u svakom trenutku 85 posto vlasi na temenu raste, dok ostatak miruje. U dobu od 30. godina više od 50 posto žena uočava prve znakove proređivanja kose. Uzroci pojačanog ispadanja kose mogu biti hormosnka neravnoteža, mehaničko oštećenje usled agresivnih tretmana, trudnoća i velik stres.

Ispadanje kose u krugovima
Ako kosa ne ispada ravnomerno, već se pojavljuju kružna i jasno ograničena područja bez dlake, tada se najčešće radi o alopeciji areati, bolesti čiji je uzrok nepoznat, a autoimunog je porekla. Iako nije zarazna ni opasna, alopecija ostavlja psihološke posledice. Kosa može sama ponovno izrasti, a postoje i brojni tretmani kojima se može ubrzati njen rast.

Muškarci gube kosu s čela, a ženama se ona stanjuje
U 90 posto slučajeva kod muškaraca je za ispadanje kose krivo genetsko nasleđe, a na to više utiču geni s majčine nego s očeve strane. Proređivanje kose započinje na području oko čela i stvaranjem visokih zalistaka, dok se kod žena ispadanje kose zapravo svodi na stanjivanje vlasi. Za razliku od muškaraca, žene izuzetno retko oćelave, a da li je kosa duga ili kratka, nema kakvog uticaja na brzinu kojom će vlasi ispadati.

Za kosu bez sjaja kriva je ishrana
Kao i za ceo organizam, uravnotežena ishrana s puno vitamina i minerala važna je za zdravlje i lep izgled kose. Rigorozne dijete mogu podstaći ispadanje kose i gubitak sjaja, a najvažniji nutrijenti za lepu kosu su omega-3 kiseline, cink, vitamin A i kompleks vitamina B.

Ispadanje kose kao nuspojava lekova
Brojni lekovi mogu imati nuspojavu u obliku pojačanog ispadanja kose, a najčešće se radi o kontraceptivnim pilulama, lekovima koji sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka, snižavanje holesterola i hormonskih dodataka za menopauzu. Antibiotici takođe mogu da utiču na ispadanje kose, ali čim prestane uzimanje leka, taj efekt prolazi.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem