U SUSRET USKRSU

29.04.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 1219 | Autor: | 0

Jaje – super namirnica puna vitamina B2, B5, B12 i D, slena joda, fosfora...Nova istraživanja pokazuju da, uprkos uvreženom mišljenu, konzumiranje jaja ne povećava holesterol, tako da možete bezbrižno da uživate u ovoj namirnici bez koje se Uskrs ne može zamisliti.
Dok uživate u farbanju, a zatim i konzumiranju uskršnjih jaja, da li razmišljate o tome koliko ova namirnica doprinosi vašem zdravlju? A evo zašto je sve dobro jesti jaja (najbolje kuvana):
Jaja su odličan izvor holina, ključnog sastojka mnogih ćelijskih membrana, čija fleksibilnost zavisi upravo od ove supstance, kao i nekih važnih procesa u ćelijama. Takođe, holin je veoma važan za pravilno funkcionisanje mozga, kao i za procese u kojima se poruke prenose između nerava i mišića.
Osobe čija je ishrana bogata holinom (koji se nalazi u žumancetu) i njegovim metabolitom betainom (koji se u prirodi nalazi u povrću poput cvekle i spanaća), imaju smanjeni rizik od hroničnih inflamatornih bolesti koje se dovode u vezu sa nizom drugih stanja kao što su srčane bolesti, osteoporoza, Alchajmerova bolest, dijabetes tip 2, pokazalo je istraživanje grčkih naučnika.
Inače, preporučena dnevna doza holina je 550mg za muškarce, odnosno 425mg za žene. Dva jajeta sadrže 252mg holina, a drugi dobri izvori (na 100g) su: goveđa džigerica 355mg, soja 116mg, pšenične klice 152mg, bakalar 83mg, pileće meso 70mg, losos 65mg.
Nova istraživanja pokazuju da konzumiranje jaja za doručak može da utiče na snižavanje telesne težine! Tako su, u jednom istraživanju u kojem je učestvovalo 160 gojaznih muškaraca i žena, oni koji su za doručak jeli 2 jajeta, više smršali od onih koji su jeli pecivo (iste kalorijske vrednosti). Istovremeno, kod ispitanika nije došlo do povećanja ukupnog, HDL i LDL holesterola i triglicerida, iz čega su naučnici zaključili da zdrave osobe mogu da jedu jaja bez rizika po zdravlje kardiovaskularnog sistema.
I tu holin ima važnu ulogu, jer pomaže u pretvaranju homocisteina, molekula koji može da ošteti krvne sudove, u druge, benigne supstance. Jaja su i dobar izvor vitamina B12 koji takođe ima važnu ulogu u pretvaranju homocisteina u bezbedne molekule.
Jaja su bogata holesterolom, pa su zbog toga stručnjaci u prošlosti savetovali ljude da ih izbegavaju (sav holesterol u jajima nalazi se u žumancetu). Danas su stručnjaci unekoliko promenili mišljenje, pa tvrde da osobe koje su na dijeti sa smanjenim unosom masti, mogu da pojedu između jednog i tri jajeta dnevno, a da to ne dovede do merljivih promena u nivou holesterola. Ovu informaciju podržava statistička analiza 224 istraživanja rađena u poslednjih 25 godina, koja su se bavila vezom između ishrane i holesterola, a koja pokazuje da zasićene masti, a ne holesterol iz hrane, najviše utiču na nivo holesterola u krvi. Istraživanja pokazuju da jaja, ne samo što ne utiču značajnije na nivo holesterola kod većine ljudi, već mogu značajno da poboljšaju nivo masti u krvi, čak i kod onih čiji nivo holesterola raste kada jedu hranu bogatu holesterolom.
Konzumiranje jaja može da pomogne i u snižavanju rizika od srčanog i moždanog udara! Niame, jaja utiču na sprečavanje stvaranja ugrušaka u krvi. Proteini iz žumanceta sprečavaju skupljanje krvnih pločica i produžavaju vreme koje je potrebno za pretvaranje fibrinogena, proteina prisutnog u krvi, u fibrin oko koga se skupljaju crvena i bela krvna zrnca formirajući ugruške.
Jaja sadrže velike količine luteina (kao i zeakstantina), karotenoida za koje se veruje da sprečavaju makularnu degeneraciju (degeneraciju žute mrlje) kod starijih osoba, odnosno kataraktu. Istraživanja pokazuju da su prirodni estri luteina koji se nalaze u jajima iskoristljiviji od onih u drugim namirnicama ili suplementima.

SAVETI
* U frižideru jaja mogu da se održe do mesec dana. Nemojte da ih čuvate u vratima frižidera, jer su tako izložena toploti kad god se vrata otvore.
* Sveža, odnosno termički neobrađena jaja ne bi trebalo jesti iz nekoliko razloga. Prvo, zbog mogućnosti prisustva slamonele. Drugo, zato što sirovo belance sadrži glikoprotein avidin koji vezuje biotin iz jajeta sprečavajući njegovu apsorpciju u organizmu.

SASTOJCI JAJA
Jedno kuvano jaje sadrži:
68 kalorija
0,07g triptofana
13,55 mcg selena
23,76 mcg joda
0,23 mg vitamina B2 (riboflavin)
5,54 g proteina
7,48 mcg molibdena
0,49 mcg vitamina B12 (kobalamin)
75,68 mg fosfora
0,62 mg vitamina B5 (pantotenska kiselina)
22,88 IU vitamina D

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem