EKSTREMNO GLADOVANJE MAJKE OSTAVLJA POSLEDICE NA SLEDEĆE GENERACIJE

16.04.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 915 | Autor: | 0

Prenatalno izgladnjivanje fetusa menja njegov DNK


Mnogo Kambodžanaca boluje od dijabetesa u odraslom dobu i to u gotovo neverovatnom broju. “U svakom selu kroz koje prođete, možete videti obolele od dijabetesa,” kaže endokrinolog Lim Keuki. “Kad taj neverovatan slučaj spomenem u razvijenim zemljama, kažu mi da lažem. A ne lažem.”
Kambodžanci obolevaju od dijabetesa tipa 2 u svojim kasnim tridesetim godinama. Poređenja radi, prosečno doba u kojem se dijagnostikuje dijabetes u SAD su 54 godine. Naravno, Kambodžanci sada jedu više i pravilnije, i manje fizički rade nego ranije. Ali, to nije dovoljno dobar razlog za objašnjavanje ove neobične učestalosti obolevanja od dijabetesa, prenosi PopSci. Nešto drugo je uzrok.
Ova nova generacija dijabetičara začeta je i rođena tokom vladavine Crvenih Kmera, između 1975. i 1979. Naučnici smatraju da je njihovo prenatalno izlaganje gladovanju (preko majki koje su bile gotovo nasmrt izgladnele) uticalo na obolevanje od dijabetesa u odraslom dobu. Takođe, čini se da je moguće da u ovom slučaju postoji epigenetski efekt. To znači da je prenatalno gladovanje fetusa promenilo njegovu DNK, i to tako da te promene mogu naslediti i njegovi potomci. Dr Rebeka Pejnter sa Medicinskog fakuleta u Amsterdamu je tim povodom izjavila: “Istraživanja na životinjama pokazala su zaista zabrinjavajuću mogućnost da je u pitanju multigeneracijski efekt.”
Ne postoji mnogo istraživanja o epigenetici populacija koja je postala aktuelna tek unazad desetak godina. Može li “generacija Crvenih Kmera” biti još jedan primer? Ako je tako, kambodžanski lekari mogu očekivati zdravstvene probleme ne samo u ovoj generaciji, nego i u sledećim.
Epigenetika opisuje modifikacije ljudske DNK koje ne utiču na sekvencu DNK. Fizički, epigenetske promene se manifestuju kao male hemijske dekoracije na ljudskim genima. Nešto poput hemijskih mehurića ili šljokica. Prethodna istraživanja su već dokazala da gladovanje može biti uzrokom promena u ljudskom genomu.
Biolozi su na početku mislili da bez obzira koji se činilac iz okoline okomi na ljude, DNK koja se prenosi na potomke ostaje nepromenjena. Međutim, nedavno su otkrili da su neke epigenetske dekoracije nasledne isto kao i DNK. To znači da gladovanje Kambodžanaca 1970 – tih može imati uticaj na zdravlje njihove unučadi.
Paiter je analizirao klasičan slučaj epigenetike – tzv. Holandsku zimu gladi tokom II svetskog rata. Tokom ove zime nacisti su blokirali snabdevanje hranom u zapadnoj Holandiji i Holanđani su bili izloženi ekstremnoj gladi. Kasnije je otkriveno da ne samo da su deca rođena u to vreme bila manja od svoje braće ili sestara rođenih pre ili posle ove zime, već su i njihova deca bila takođe manja na rođenju. Nacistička blokada uticala je na dve generacije Holanđana. Kakve će sve posledice zbog gladovanja majki pogoditi “generaciju Crvenih Kmera, ostaje da se vidi.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net