SKORBUT SE PONOVO JAVLJA

25.03.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 3679 | Autor: | 0

Nedostatak vitamina C izazvan je ekstremnim dijetama, vežbanjem i bulimijom



Bolest koja je direktna posledica nedostatka vitamina C je skorbut. Ona dovodi do slabosti, umora i bezvoljnosti, utiče na kosti i snagu mišića i slabi imunitet.
Zahvaljujući korišćenju citrusa, pojava skorbuta je uveliko smanjena od kraja 18. veka do danas. Međutim, danas je, zbog ekstremnih dijeta ili vežbanja, bulimije i anoreksije, došlo do talasa početnih simptoma skorbuta među tinejdžerima. Alkoholičari ili starije osobe čija se sposobnost da apsorbiraju vitamin C smanjila zbog prekomernog unosa lekova ili loše ishrane, takođe spadaju u rizične grupe.
Većina životinja može stvoriti vlastiti vitamin C. Problem s vitaminom C je očit kod ljudi, zamoraca i nekoliko primata jer svima nedostaje gen koji bi podstiče vlastitu proizvodnju vitamina C.
Lek je jednostavan. Kroz ishranu se mora uneti više vitamina C.

Rani znakovi skorbuta
Javljaju se hronični osećaj manjka energije, depresija. Nedostatak vitamina C utiče i na jačinu kostiju. Acidoza i skorbut su slični, telo propada i dolazi do gubitka težine. Neki stručnjaci smatraju da se skorbut manifestuje i kao acidoza, ekstremna kiselost ili nizak pH. To stanje dovodi do mnogih drugih bolesti, pa čak i raka.
Pojava krvarenja desni, klimavi zubi ili gingivitis. Kolagen je potreban za izgradnju i održavanje tkiva, a vitamin C je od vitalnog značaja za kolagen.
Nagle promene raspoloženja, ispadi besa i razdražljivost mogu biti rani znakovi skorbuta.
Modrice se javljaju vrlo lako i ostaju dugo vidljive.
Neadekvatan nivo vitamina može uticati i na sporo zaceljivanje manjih rana i na isušivanje kose.
Hroničan bol nogu, ruku ili zglobova je još jedan signal zbog kojeg biste trebali proveriti nivo vitamina C.
Anemija je još jedan znak mogućeg nedostatka ovog vitamina. Ako vam se čini da zakačite svaku prehladu ili grip, možda će više vitamina C pomoći u jačanju imuniteta.

Nedostatak vitamina C stvara neurološke probleme
Nedavna studija sprovedena na Vanderbilt Univerzitetu medicinskog centra u Nešvilu, Tenesi, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Neurochemistry, donosi zanimljiva opažanja.
Istraživači su koristili miševe kojima su deaktivirali gene za stvaranje vitamina C. Životinjama su vitamin C nadoknadili putem askorbinske kiseline (AA).
Za potrebe ovog istraživanja, određeno razdoblje nisu im davali AA, a zatim je ponovno vratili u ishranu. Pre i nakon svakog razdoblja, uzeti su im uzorci krvi. Tokom svakog razdoblja uočeno je depresivno ponašanje i pokornost, kao i snažna potreba za glukozom više od bilo koje druge vrste hrane.
Nakon drugog razdoblja u kojem nisu primali AA, uočeno je smanjenje nivoa glukoze u krvi, oksidativno oštećenje lipida i proteina, i manje dopamina i serotonina. Drugim rečima, nastala su neurološka oštećenja.

Vitamin C i srce
Brojna istraživanja su pokazala da vitamin E, beta-karoten i vitamin C mogu kod životinja usporiti aterosklerozu. Ove materije možda mogu da reduciraju pojavu srčanog udara kod ljudi. Svakodnevno konzumiranje povrća i voća koje je bogato betakarotenom i drugim karotenoidima i vitaminom C, kao što je paradajz, tamnozeleno lisnato povrće, paprika, šargarepa, slatki krompir i dinje, moglo bi pružiti adekvatnu zaštitu od bolesti koronarnih arterija.

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

Stand Magicnog bilja u TC Stadion

 • Zaplanjska 32 (TC Stadion), Beograd

  064/643-30-55
  svim danima 10h-22h
  Pogledajte na mapi ovde

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem