PRAŠAK ZA PECIVO VS SODA BIKARBONA

19.03.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 8026 | Autor: | 0

Koja je razlika između ova dva neophodna sastojak kolača


Ako ste se ljubitelj pripreme kolača, sigurno ste koristili i prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Iako imaju slično delovanje, radi se o dva sasvim različita sastojka.
Soda bikarbona je natrijum bikarbonat i kada se kombinuje s kiselkastim sastojcima poput soka od limuna, stvara ugljen-dioksid. Iz tog razloga kolač u pećnici dobije na volumenu i raste.
Kiseline iz namirnica takođe neutralizuju metalni ukus sode bikarbone zbog natrijum karbonata. Budući da joj je potrebna kiselost da bi dobro reagovala, uvek morate paziti s čime je mešate. Ako u receptu, na primer, stoji da treba staviti pavlaku, nemojte je zameniti običnim mlekom, jer nema dovoljno kiselosti. Ako baš ne stignete do prodavnice, mleku dodajte malo soka od limuna ili sirćeta.
Prašak za pecivo je mešavina sode bikarbone, kiseline i kukuruznog skroba. Dakle, faktor kiselosti već je umešan pa ne morate dodavati sok od limuna ili sirće, piše Yahoo Food. Uzmite u obzir i to da je prašak za pecivo oko četiri puta jači od sode bikarbone pa pripazite na količine.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem