PRITISAK MERITE NA OBE RUKE!

12.03.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 1325 | Autor: | 0

Što je razlika u pritisku na dve ruke veća to je i veći rizik od začepljenja arterijaMerenje krvnog pritiska na obe ruke neophodno je za tačnu dijagnozu i ono bi moglo pomoći u bržem uočavanju srčanih bolesti, tvrde naučnici s američkog Harvarda koji su merili pritisak 3400 žena i muškaraca starijih od 40 godina.
Uobičajena razlika između merenja na dve ruke je oko pet stepeni, ali kod 10 posto ispitanika bila je viša od 10, piše Daily Mail. Ti ispitanici zbog toga imaju 38 posto veći rizik od srčanog i moždanog udara u sledećih 13 godina.
Ako je razlika između pritiska u jednoj i u drugoj ruci velika, veći je i rizik od začepljenja arterija u ruci gde je pritisak viši. To je ujedno i znak da krvni sudovi u mozgu ne dobijaju dovoljno kiseonika i lako se začepe.
- Čak i ako ljudi nemaju nikakvih drugih kardiovaskularnih rizika, neujednačen krvni pritisak može biti znak srčanih problema. Zato se preporučuje pritisak meriti na obe ruke – upozoravaju iz britanskog Udruženja za zdravlje srca.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem