ZAŠTO JE DOBRO PITI VODU NA PRAZAN ŽELUDAC?

05.03.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 8591 | Autor: | 0

7-8 čaša svakog dana će podstaći stvaranje novih ćelija, očistiti lice i ublažiti mnoge zdravstvene tegobeVoda je sastavni deo tela. Jednu stvar koju možete da učinite da biste omogućili telu da nesmetano radi je da popijete 7 do 8 čaša vode dnevno. U tih 7 do 8 čaša ne ubrajamo samo vodu, već i namirnice i jela koja sadrže veliki procenat vode.
70% ljudskog tela je voda, iz čega nije teško zaključiti da unos vode igra važnu ulogu u održavanju normalnih telesnih funkcija. 75% mišića je voda, kosti takođe sadrže vodu, oko 25%. Čak 82% krvi je sačinjeno od vode.
Već odavno nam je svima poznato da je dobro popiti vodu čim se ustanemo, na prazan želudac. Na taj način čistimo organizam, naročito creva koja potom mogu bolje da apsorbuju hranjive materije iz hrane.

Čist ten
Voda će pospešiti oslobađanje toksina iz tela, što vrlo brzo počinjemo da primećujemo na koži, naročito lica.

Podstiče stvaranje novih ćelija
Ako ćete vodu piti ujutro čim se probudite, smanjićete vreme koje je potrebno telu da stvori nove ćelije i mišićno tkivo.

Ravnoteža limfnog sistema
Limfne žlezde su zaslužne za borbu protiv infekcija, a pijenjem vode na prazan želudac ćete pospešiti njihov rad. Limfni sistem je takođe jako važan u održavanju uravnoteženog nivoa tečnosti u telu.

Čišćenje creva
Kada vodu popijete na prazan želudac, pojačaćete čišćenje creva, a ona će potom moći da efikasnije apsorbuju nutritivne materije.

Ublažava bolesti i tegobe
Pijenjem vode na prazan želudac možete ublažiti povraćanje, bolove u grlu, proliv, bolesti urinarnog trakta i bubrega, meningitis, tuberkulozu, artritis i glavobolje.

Kako ujutro piti vodu?
Kada se probudite, i pre nego što operete zube, popijte 650 ml vode.
Operite zube i nemojte piti i ništa jesti.
Nakon 45 minuta doručkujte.
Nakon doručka nemojte 2 sata ništa jesti i piti.
Za starije osobe i one koje pate od nekih medicinskih stanja, 650 ml vode može biti previše. Počnite s manjom količinom pa postupno povećavajte.

Opasnosti premalog konzumiranja vode
Postoje biološki znakovi žeđi koje vaše telo pokazuje, ali se mogu zameniti za neke simptome ili znakove različitih bolesti.
Neki stručnjaci veruju da ljudska bića sve slabije prepoznaju osećaj žeđi i zaboravljaju na važnost vode. Time postajemo hronično dehidrirani.
Ponekad i lekari dehidraciju zamene za simptome nekih bolesti i stanja kao što su: angina, rak dojke, rak materice, leukemija, neredovne menstruacije, dijabetes, bubrežni kamenci, astma, sinusitis, hipertenzija, zatvor, glavobolje i migrene, reumatoidni artritis...

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem