DEBLJANJE KOJE NE MOŽETE DA IZBEGNETE

04.03.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 2225 | Autor: | 0

Lekovi, usporen metabolizam i godine života mogu vam dodati kilogrameFrustrirani ste zbog viška kilograma kojeg se nikako ne možete osloboditi? Veliki broj ljudi misli da su vežbanje i uravnotežena ishrana sve što je potrebno za mršavljenje, pa postaju razočarani kada ne primete rezultate uloženog truda. Postoje različiti zdravstveni problemi koji mogu stajati između vas i vaše idealne telesne težine.

Depresija
Ako patite od depresije i uzimate antidepresive nemojte se iznenaditi ako se udebljate.
Ako ste primetili gojenje od kada ste počeli da uzimate antidepresive, svakako se obratite lekaru. On će vam možda smanjiti dozu leka ili propisati drugi. Stručnjaci u svakom slučaju preporučuju vežbanje jer će ono delovati odlično na vaš um, ali i vitkost.

Lekovi protiv artritisa, viskokog pritiska...
Razni lekovi mogu dovesti do viška kilograma, od kontracepcijskih pilula i hormonskih terapija, do lekova za bolesti srca i visok pritisak. Neki lekovi za ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa, migrene i gorušice takođe mogu uzrokovati debljanje. Drugi mogu povećati apetit i usporiti metabolizam.
Ako niste promenili životne navike, a primetili ste nakupljanje kilograma od početka uzimanja nekog leka, svakako se obratite lekaru. On će možda pronaći neki drugi koji neće izazvati takve posledice.

Usporen sistem za varenje
Smetnje u varenju, uključujući i usporen rad ovog sistema, mogu biti krivac za nakupljene kilograme.
Ako patite od zatvora, počnite da uzimate probiotike koji pospešuju rad sistema za varenje. Pijte dovoljno tečnosti i unosite vlakna. Ako ste već sve pokušali, a i dalje patite od zatvora, obratite se lekaru jer možda patite od hipotireoze ili poremećaja nervnog sistema.

Manjak nutritivnih materija
Manjak vitamina D, magnezijuma ili gvožđa ugrožava imunitet, smanjuje nivo energije i usporava metabolizam. Sve to može da izazove nakupljanje suvišnih kilograma, bez obzira na to što vežbate ili unosite preporučenu količinu kalorija.
Telesnu potrebu za gvožđem možete zadovoljiti konzumiranjem nekih namirnica, kao što su crveno meso ili bademi. Ali, vitamin D biste trebali unositi putem suplemenata ili obogaćenih mlečnih proizvoda. Morate pripaziti na količinu suplemenata koju uzimate jer vrlo lako možete da preterate.

Starenje
Starenje je neizbežno, kao i većina promena koje donosi. Nećete sagorevati istu količinu kalorija s 40 ili 50 godina kao s 20. Zbog toga je potrebno unositi manje i povećati fizičku aktivnost. Na taj način metabolizam održavate mladim.

Nisu sve kalorije iste
Zapamtite da nisu sve kalorije iste. Nemasni proteini će podstaći telo da brže troši kalorije. S druge strane, ugljeni hidrati će usporiti sagorevanje kalorija i podsaći nakupljanje masti. Vaša ishrana mora biti uravnotežena i zasnivati se na puno voća i povrća.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem