AVOKADO TOPI KILOGRAME

16.01.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 1204 | Autor: | 0

Povećava osećaj sitosti ubijajući želju da se između obroka posegne za grickalicama


Naučnici su u časopisu Nutrition Journal objavili rezultate istraživanja u tokom koga su upoređivali uticaj dodavanja svežeg avokada ručku u odnosu na uzimanje standardnog obroka. Cilj je bio odrediti kako će konzumiranje avokada uticati na sitost, nivo šećera u krvi, proizvodnju insulina i kasniju potrebu za jelom. Istraživanje je sprovedeno na 26 zdravih, ali gojaznih osoba.
Otkriveno je da oni koji su uz ručak pojeli pola avokada za 40 posto smanjili želju da ponovno jedu nakon tri sata, dok ih je 28 posto smanjilo želju da jedu nakon čak 5 sati. Pored toga, imali su veći osećaj zadovoljstva tri sata nakon obroka.
Vodja istraživanja, nutricionista dr Džoan Sabate, je tim povodom izjavila: 'Sitost je važan faktor kada je u pitanju kontrola težine, jer će oni koji se osećaju zadovoljnije manje posezati za međuobrokom. Primetili smo da iako dodavanje avokada povećava unos kalorija i ugljenih hidrata tokom ručka, nije bilo povećanja nivoa šećera u krvi više nego nakon jedenja standardnog obroka. Zbog toga verujemo da je uloga avokada u kontroli šećera u krvi vredna daljnjeg istraživanja.'
Iako dr Sabate ističe da će biti potrebno još istraživanja, prvi rezultati nude obećavajuće temelje za buduća istraživanja kojim bi se utvrdio uticaj avokada na sitost, nivo glukoze i insulina.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net