ZABRANJENA PROIZVODNJA ROLNICA SA CIMETOM

03.01.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 4897 | Autor: | 0

Novi propisi EU razljutili Dance


Kanelsnegleri, veoma popularno pecivo u nordijskim zemljama, sadrži velike količine cimeta. U novu godinu ljubitelji ovih rolnica sa cimetom u Danskoj, ušli su razočarani, jer je 1. januara stupila na snagu odluka o zabrani proizvodnje ovih omiljenih pužića. Evropska unija je, naime, ograničila količinu kumarina, otrovne hemikalije koja se nalazi u cassiji, najčešće korišćenom tipu cimeta.
Hardi Kristensen, čelnik Asocijacije danskih pekara, već je saopštio da je došao kraj rolnama s cimetom, onakvim kakve su do sada bile.
“Rolne s cimetom su tradicionalni danski pekarski proizvod. Već 200 godina proizvodimo hleb i kolače s cimetom”, rekao je Kristensen.
Zabrana prati planove danske Agencije za sigurnost hrane u implementaciji propisa EU, koji ograničavaju količinu kumarina u svakodnevnim pecivima na 15 mg po kilogramu.
U Švedskoj je vlada proglasila njihova peciva sa cimetom tradicionalnim i sezonskim jelima, što im je omogućilo korišćenje trostruko veće količine cimeta, 50 mg po kilogramu.
Danci se ljute na svoju vladu jer se nije zauzela za njihova peciva, kao što su to učinili Šveđani.
Kritičari zabrane, uz sve to navode i da bi prosečna osoba da bi osetila uticaje kumarina, morala pojesti tolike količine danskog peciva, da bi sigurno pre umrla od gojaznosti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem