CRNO I BELO – PRIČA O ČOKOLADI

24.12.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 808 | Autor: | 0

Od 24. decembra u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u BeograduViše od 3000 godina čokolada, piće namenjeno bogovima, i privilegija kraljeva i velikodostojnika, bila je obavezni deo rituala i ceremonija srednjeameričkih naroda. O važnosti koju su čokoladi pridavali Maje i Asteci govori i veoma razvijena terminologija za pojedine tipove napitka, a imali su i poseban glagol za ispijanje čokolade u društvu, čokolaj.
Evropljani su u početku pili čokoladu sličnu astečkoj, napravljenu od samlevenih semenki kakaovca i vode. Ovakva čokolada je za njihov ukus bila jaka, gorka i masna, a ni u njenoj peni nisu mnogo uživali. Vremenom je promenila ukus, oblik, teksturu i kvalitet, postala vrlo značajni komercijalni proizvod i deo svakodnevnog života, ali i inspiracija i tema u književnosti, muzici, filmu. Izložba posvećena čokoladi otvara se 24. decembra u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, i trajaće do aprila 2014. Posetioci će, između ostalog, moći da vide gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka, koju je ulogu imala kroz istoriju, kako je uz pomoć industrijskog razvoja i komercijalnih zahteva nastala savremena čokolada, kako izgleda prva „u ustima topivu“ čokolada, rodonačelnica svih savremenih čokolada napravljena 1879, i još mnogo drugih zanimljivih, primamljivih i ukusnih eksponata.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem