ISTINA O BELOM HLEBU

19.12.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1888 | Autor: | 0

Aditivi koji izbeljuje brašno povećavaju rizik od nastanka astme i dijabetesaNiz aditiva koji se koriste radi izbeljivanja brašna, lakše obrade smese pekarskih proizvoda i produženja trajnosti, povezuju se i sa nastajanjem negativnih posledica po zdravlje, poput astme. Promislite zato nije li vreme da hleb od crnog brašna počnete da pečete sami.
Džejson i Mira Kalton, autori knjige Rich Food Poor Food, o belom brašnu i hlebu kažu sledeće: 'Ako ne biste jeli đonove svojih patika, mislim da ne biste trebali ni azodikarbonamid, koji je sastojak hleba.' Reč je o hemijskom jedinjenu koje se koristi za izbeljivanje brašna. Istovremeno se zna da ovaj aditiv donosi i rizik za pojavu astme, pa je zato i zabranjen u nekim zemljama.
Azodikarbonamid ili azobisformamid je prah koji može biti žute, narandžaste ili crvene boje, a služi kao aditiv za hranu. Poznat je pod brojem E927. Zabranjen je na području EU i Australije.
U zemljama u kojima je E927 zabranjen koriste zato neka druga sredstva za proizvodnju belog peciva. Tako se, na primer, sumpor-dioksid dodaje u brašno da bi smesa bila bela, a rok trajanja produžen. 'Sumpordioksid (SO2) i njegovi derivati metabolizuju se do sulfata i izlučuju kroz urin bez vidljivih patoloških efekata. Međutim, zbog ozbiljnih reakcija koje na SO2 i derivate pokazuju osetljiviji astmatičari, njegova upotreba u hrani podvrgnuta je strogim merama informisanja potrošača. Bez obzira na to, ovi konzervansi imaju važnu ulogu u čuvanju poluproizvoda.
'Sveže samleveno pšenično brašno je bledožute boje, i daje lepljivo testo koje se teško oblikuje i peče. Tokom skladištenja brašno se prirodno polako izbeljuje. Da bi se takvi procesi ubrzali, brašnu se dodaju hemijska sredstva, kao i aditivi koji poboljšavaju aktivnost kvasaca. Često korišćeno sredstvo benzoil peroksid deluje izbeljivački, ali ne utiče na svojstva pečenja', objašnjavaju na portalu tehnologijahrane.com.
Jedan od nusproizvoda ovakve obrade je i aloksan, koji je otrovan za gušteraču i s vremenom može da podstakne i pojavu dijabetesa.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem