ŠTA NAM RADI ŠEĆER

18.12.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1791 | Autor: | 0

Koji organi najviše pate kada preteramo sa slatkišima
Jedete li puno šećera, ne preti vam samo karijes i višak kilograma – tu je i veći rizik od demencije, oštećenja jetre i niz drugih mučnih stanja.
Stručnjaci iz British Heart Foundationa procenili su da će prosečni stanovnik EU samo za Božić pojesti oko 32 kašičice šećera. Oni upozoravaju da gornja granica dnevnog unosa šećera iznosi 50 g ili 10 kašičica.
Zbog šećera koji proizvođači ubacuju u polugotovu i gotovu hranu, prosečna osoba svakodnevno proguta oko 12 kašičica šećera, prenosi Dejli Mejl.
Osim što je izuzetno kaloričan, šećer u tako velikim količinama šteti zdravlju, jer ometa važne procese i narušava pravilan nivo hormona.
Dr Mark Vanderpamp, endokrinolog na Royal Free Hampstead NHS Trust u Londonu, ukazuje da su zbog toga mnogi u opasnosti da dobiju dijabetes, a možda su ga već i dobili.
Neki lekari najozbiljnije upoređuju preterivanje u šećeru sa zloupotrebom alkohola, jer su obe supstance u velikim količinama toksične, izazivaju zavisnost, sveprisutne su i imaju negativan uticaj na društvo. Gotovo da ne postoji organ koji nije urgožen prevelikim unosom šećera.

Pad energije
Daje li šećer energiju? Upravo suprotno, od prevelike količine šećera će vam se spavati. Kad ga jedemo, gušterača proizvodi hormon insulin kako bi uklonila šećer iz krvotoka i sprovela ga u ćelije za stvaranje energije. Ali, prevelika količina šećera u krvi podstiče naglo izlučivanje velike doze insulina. Ubrzo dolazi do naglog pada šećera i zamora.

Srčani udar
Šećer je loš za srce čak i kod naizgled zdravih osoba, kaže kardiolog dr Asem Malotra. 'Studije pokazuju da šećer podstiče jetru da proizvodi ureičnu kiselinu, što povećava pritisak. A povišen pritisak povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Osim toga, šećer utiče i na nivo holesterola, i dovodi do oštećenja krvnih sudova. Svi navedeni problemi mogu nastati i kod osoba koje imaju normalan indeks telesne mase.

Gljivične infekcije
Ishrana puna šećera može biti faktor zbog kojeg češće dolazi do gljivičnih infekcija. Češće dolazi i do upale sluzokože usta. Oni koji su skloni takvim infekcijama, ako smanje unos šećera i velike su šanse da će doći do naglog poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja.

Demencija
Neki dokazi upućuju na to da kontinuirano visok nivo šećera u krvi može dovesti do starenja mozga, odnosno demencije. U časopisu Neurology objavljeno je da su tokom jednog istraživanja naučnici skenirali mozak 249 osoba u dobu od 60 do 64 godine kod kojih je nivo šećera u krvi bio u granicama normale.
Nakon četiri godine, oni čiji je nivo šećera u krvi bio nešto povišen, imali su veće šanse da imaju i probleme u hipokampusu i amigdali, područjima mozga povezanim s pamćenjem i kognitivnim funkcijama.
Već je poznato da oboleli od dijabetesa tipa 2 imaju veće šanse za razvoj demencije – verovatno zato što im je nivo šećera kontinuirano visok, što oštećuje krvne sudove. Mozak zbog toga može ostati bez dovoljno kiseonika i hranjivih materija.

Jetra u opasnosti
S obzirom na štetu koju stvara jetri, neki stručnjaci veruju da je šećer u istom rangu s alkoholom. Kalorije koje se ne potroše čuvaju se u jetri u obliku masti, što tokom vremena može dovesti do stanja koje se naziva masna jetra, čiji uzrok nije alkohol.
Bolest je češća kod muškaraca nego kod žena i češće se javlja nakon 50. godine. Iako većina obolelih ima prekomernu telesnu težinu, moguće je razviti masnu jetru i kod normalnog indeksa telesne mase, ako se unosi previše šećera.
Ako se ne leči, jetra postaje puna ožiljaka, što rezultira cirozom – i tada se šteta ne može popraviti. Kad jetra postane masna, to menja način na koji telo obrađuje šećer. Naime, kad su organi puni masnoća, insulin nije tako osetljiv i ne deluje brzo.

Problemi organa za varenje
Previše šećera dovodi do toga da fruktoza z

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net