VITAMIN C OBOGAĆEN NATRIJUMOM

29.11.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1763 | Autor: | 0

Svi koristimo šumeće tablete, a one mogu biti veoma opasne
Naučnici sa britanskog Univerziteta Dandi i Univerzitetskog koledža u Londonu otkrili su da osobe koje su uzimale šumeće tablete protiv bolova, dodatke vitamina ili druge šumeće preparate, lako premaše maksimalnu bezbednu dnevnu dozu natrijuma, glavnog sastojka soli. Visok unos soli je povezan s povišenim krvnim pritiskom, što je ključan faktor rizika za moždani i srčani udar, i druge kardiovaskularne bolesti.
U istraživanju objavljenom u časopisu British Medical Journal objavljeno je da pacijenti koji uzimaju šumeće tablete imaju 16 posto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti u poredjenju s pacijentima koje ne koriste natrijumom bogate verzije istih lekova.
Jakob Džordž stručnjak za kliničku farmakologiju na Univerzitetu Dandi, koji je vodio istraživanje, upozorava da šumeće verzije aspirina ili vitamina C donose potencijalne opasnosti zbog visokog unosa natrijuma.
'Naravno, ima puno pacijenata koji treba da ih koriste, na primer oni koji imaju poteškoća s gutanjem velikih tableta', izjavio je za Rojters. 'Ali želimo da pacijente informišemo tako da mogu da donesu pravu odluku', dodao je.
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da dnevna gornja granica unosa natrijuma bude manja od dva grama, što odgovara količini od oko pet grama soli (jedna kašičica).
Podaci su skupljani između 1987. i 2010. godine na više od 1,2 miliona pacijenta koji su praćeni u proseku nešto više od sedam godina. Osim to što su otkrili 16 posto veći rizik od srčanih problema ili moždanog udara, kod onih koji koriste šumeće oblike lekova, tim naučnika je ustanovio i sedam puta veće šanse za povišen krvni pritisak, a ukupna stopa smrtnosti kod ovih pacijenata bila je 28 posto viša od ostalih.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  svim danima: 10h-22h
  Od 25.7 do 8.8. štand neće raditi zbog godišnjeg odmora
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem