ZIMSKO ČIŠĆENJE JETRE

26.11.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 5886 | Autor: | 0

Orasi, beli luk, zeleni čaj ili avokado


Masna hrana i alkohol opterećuju jetru koja je zadužena za čišćenje organizma od otrova, i da bi pravilno funkcionisala, potrebne su joj namirnice koje ubrzavaju njen rad. Pogledajte čime možete pomoći jetri da lako obavi svoj posao.

Orasi
Obiluju omega-3 masnim kiselinama, aminokiselinama argininom i glutationom. Ubrzavaju izbacivanje amonijaka iz organizma, ali i opuštaju krvne sudove i obogaćuju krv kiseonikom. Ujedno se koriste i u preparatima za detoksikaciju jetre.

Beli luk
Bogat je sumpornim jedinjenjima koji aktiviraju enzime odgovorne za detoksikaciju jetre. Beli luk sadrži visoku količinu alicina i selena, prirodna jedinjenja koja podstiču izbacivanje toksina iz organizma.

Grejpfrut
Grejp sadrži antioksidanse i vitamin C, dva snažna čistača neophodna za detoksikaciju jetre. Baš kao i beli luk, grejpfrut obiluje jedinjenjima koji aktiviraju enzime za izbacivanje toksina. Sadrži i flavonoid naringenin koji tera jetru da sagoreva masti umesto da ih skladišti.

Zeleni čaj
Blagotvorno deluje na čitav organizam, naročito na jetru, koju štiti od toksina. Ovaj čaj sprečava zadržavanje otrova i podstiče njihovo brže izlučivanje iz tela. Antioksidans katehin u njemu čuva zdravlje ovog organa i sprečava nakupljanje masti.

Zeleno lisnato povrće
Povrće kao što su spanać i rukola čiste organizam od teških metala, posebno opasnih za jetru. Oni eliminišu pesticide i herbicide iz tela i ubrzavaju detoksikaciju, a njihova prednost je u tome što mogu da se jedu zasebno ili kao dodaci glavnom jelu.

Avokado
Ovo egzotično voće jača zdravlje jetru i štiti je od zasićenja otrovima. Obiluje glutationom koji je neophodan za detoksikaciju, a ranija istraživanja potvrdila su da jedan do dva avokada nedeljno, za mesec dana mogu popraviti oštećenja jetre.

Kurkuma
Osim što pospešuje čišćenje jetre, kurkuma obnavlja i njena oštećenja. Ona podstiče proizvodnju žuči, aktivira jetrene enzime i poboljšava funkcionisanje žučne kese, takođe zadužene za izbacivanje otrova iz organizma.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  svim danima: 10h-22h
  Od 25.7 do 8.8. štand neće raditi zbog godišnjeg odmora
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem