ZAŠTO DECA MRZE GRAŠAK

18.11.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 817 | Autor: | 0

Psiholozi Jela tvrde: Kriva evolucija
Psiholozi Jela dr En Verc i dr Karen Vin veruju da imaju dokaz zašto deca ne žele da jedu zeleniš.
- Tokom ljudske evolucije biljke su bile neophodne za opstanak. Ali uprkos svim dobrobitima, biljke su predstavljale i veliku opasnost - objasnile su u svom istraživanju.
Evolucija je decu biološki programirala da se čuvaju biljaka jer mogu da sadrže opasne otrove. Zbog sklonosti bolestima i povredjivanju u ranim godinama života, telo je samo razvilo obrambeni mehanizam koji deci ograničava kontakt s biljkama, smatraju Verc i Vin, a prenosi Telegraph.
U svom istraživanju one su proučavale kako deca od osam do 18 meseci reaguju na različite predmete. Roditelji su svakom detetu pokazali 100 predmeta s tim da su roditeljima pokrili oči kako bi smanjili njihov uticaj na decu. Kada bi deci rekli "vidi šta ja imam" u proseku je mališanima trebalo 3,4 sekunde da ugrabe ili dodirnu školjku, 4,6 sekundi za lampu ili kašiku, ali gotovo 10 sekundi za peršun i bosiljak. To je dvostruko sporija reakcija deteta da posegne za nečim i prouči šta je to. Puno sporije deca su reagovala i na predmete koji su ličili na biljke.
Istraživačice postavile tezu da odojčad imaju razvijene bihevioralne strategije koje smanjuju izloženost opasnostima iz biljaka tako što će smanjiti svoj kontakt s njima.
Biljke proizvode toksine kao vlastitu odbranu protiv predatora, a oni mogu biti štetni, čak i smrtonosni, ako se progutaju. Neke biljke imaju i fizičke štitnike, poput bodljikavih dlačica, trnja ili štetnih ulja koje mogu povrediti tkivo i izazvati teškoće.
Dr Verc i dr Vin su dodale da ne žele da sugerišu da se mališani aktivno boje biljaka već da imaju ugrađen odbrambeni mehanizam.
- Roditeljima koji su primetili ovu reakciju svaki put kad kašikom pokušaju da detetu daju zrna graška, ovo istraživanje će doneti olakšanje - zaključile su.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 10h-14h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem