SAVLADAJTE TESKOBU UZ PASIFLORU I LAVANDU

04.11.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1376 | Autor: | 0

Može da pomogne i 20-30 minuta umerene fizičke aktivnosti'Ako ste zaista anksiozni, zaputite se u brzu šetnju ili trčite, osećaćete se smirenije nakon vežbe', kaže dr Dru Ramsej, prof. psihijatrije iz bolnice Nju Jork Prezbiterijan pri Univerzitetu Kolumbija.
'Po pravilu kažem pacijentima da provedu između 20 i 30 minuta u aktivnosti koja će im ubrzati otkucaje srca, bila to pokretna traka ili steper, što god im se sviđa ', dodala je dr Ramsej. Vežbanje je aktivnost koja uz mišiće neguje i jača i mozak jer deluje protiv depresije i teskobe, i trenutno i na duže staze. A kao dodatak prirodnoj borbi protiv anksioznosti upotrebite pasifloru ili lavandu.

Pasiflora
Ovu biljku neobično lepog cveta nemački lekari su označili kao sedativ. Neka istraživanja ukazuju da može da smanji simptome anksioznosti podjednako delotvorno kao i lekovi. Često se koristi i protiv nesanice.
Baš kao i farmaceutski sedativi, i ovaj prirodni može da izazove pospanost, tako da ni njega ni druge preparate, kao što su oni od valerijane (Valeriana officinalis), hmelja (koncentrovanog, ne u pivu), ili melise, ne treba uzimati uz hemijski sedativ koji je propisao lekar.
Budite oprezni i pri istovremenom korišćenju više od jednog biljnog sedativa. Pasifloru ne uzimajte duže od mesec dana.

Lavanda
Opojan miris lavande (Lavandula hybrida) može ublažiti teskobu. U istraživanju grčkih lekara utvrdjeno je da su u zubnoj ordinaciji pacijetni bili manje zabrinuti ako su u čekaonici osetili miris ulja lavande. U istraživanju sprovedenom na studentima na Floridi, studenti koji su udisali miris ulja lavande pre ispita tokom ispita su osećali manju teskobu. Ulje od lavande možete dodati i u kupke ili koristiti kao jedno od ulja za masažu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem