TRI ŠOLJICE KAFE DNEVNO ČUVAJU JETRU

01.11.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 2328 | Autor: | 0

Redovno pijuckanje omiljenog napitka može upola da smanji rizik od raka jetre, masne jetre ili ciroze, a smanjuje i bolove u leđima


Ukoliko strahujete od masne jetre ili ciroze ili je neko u vašoj porodici imao tumor na ovom organu, onda je kafa za vas prava stvar. Naučnici su dokazali da tri šoljice dnevno mogu da spreče rizike od ovih bolesti za čitavih 50 odsto.
Najnovija italijanska studija pokazala je da redovno pijuckanje kafice može upola da smanji rizik od raka jetre.
- Naše istraživanje je pokazalo da kafa zaista jeste dobra za zdravlje, posebno kada je u pitanju jedan tako važan organ kao što je jetra. Moguće je da je tako dobar učinak kafe u direktnoj vezi sa ranije dokazanim dejstvom kofeina na prevenciju ciroze, poremećeno lučenje enzima i dijabetesa, sve su to glavni uročnici raka - rekao je autor studije doktor Karlo La Vehija, direktor epidemiologije na milanskom Institutu za farmaceutska ispitivanja „Mario Negri“.
Tokom ovog istraživanja proučavana je medicinska dokumentacija preko 4.000 pacijenata, učesnika ranijih studija u vezi s rakom i drugim bolestima jetre. Od kancera jetre, inače šestog po učestalosti tumora na svetu, najčešće oboljevaju bolesni od hepatitisa B i C, ali i teški alkoholičari, pušači i preterano gojazni ljudi, kao i svi drugi skloni dijabetesu tipa dva.
S druge strane, ukoliko previše vremena provodite za računarom, velika je verovatnoća da osećate bolove u predelu vrata i leđa. Naučnici sa Univerziteta Oslo otkrili su važne efekte kofeina koji je inače poznat kao ublaživač bolova, a postao je i sastavni deo paracetamola i aspirina.
U istraživanju su učestvovali zdravi ispitanici, kao i oni koji su mahom patili od hroničnih bolova izazvanih dugotrajnim sedenjem u nezgodnom položaju ispred računara. Nakon popijene šoljice kafe, ispitanici su šest sati bez pauze sedeli i radili za kompjuterom, nakon čega se nisu žalili na bolove u vratu, leđima, rukama ili zglobovima, kao oni koji nisu uživali u ovom jutarnjem ritualu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem