SMRZNUTO VOĆE I POVRĆE JE BOLJE OD SVEŽEG

09.10.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1963 | Autor: | 0

Sadrži više više C vitamina, beta karotena, gvoždja, kalcijuma...Iako su donedavno stručnjaci govorili da je sveže voće i povrće najbolji prehrambeni izbor, dva nova nezavisna istraživanja britanskog Instituta Lederhed i Univerziteta Čester pokazuju da se smrzavanjem sveži plodovi nutricionistički obogaćuju, zbog čega postaju i zdraviji.
Tako u proseku smrznuta brokoli sadrži veće nivoe vitamina C i luteina, a čak četiri puta više beta karotena od svež. Smrznuta šargarepa sadrži trostruko više luteina i dvostruko više beta karotena, ali i više polifenola nego sveža verzija, piše Daily Mail.
Nutritivne vrednosti namirnice kod smrzavanja u nekim slučajevima se drastično razlikuju, pa tako smrznuti spanać ima četiri puta više hranjivih materija, vlakana, folne kiseline, gvoždja i kalcijuma.
Ukupno gledano, čak dve trećine voća i povrća zdravije je jesti smrznuto nego sveže, uz izuzetak limuna, karfiola i kukuruza. Razlog zbog kojeg je smrznuto bolja opcija je to što se voće i povrće smrzava odmah nakon branja, dok sveži plodovi mogu mesecima stajati u supermarketima poprskani raznim hemikalijama kako bi zadržali svoj dobar izgled.
- Uvek je najbolja opcija pojesti voće ili povrće odmah nakon branja, ali to je najčešće i nemoguća opcija, a već nekoliko dana skladištenja šteti nutritivnim vrednostima namirnica - rekao je jedan od autora istraživanja, profesor Graham Bonvik.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem