DA SE ZIMNICA NE POKVARI: RUKOLA U POVRĆU, MIROĐIJA U KRASTAVCU

01.10.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 15713 | Autor: | 0

Dr Ljubinka Stojković, fitoterapeut, otkriva kako da napravite prirodne konzervanse
Pijačne tezge otežale su od zrelog voća i povrća. Na njima se mešaju sve dugine boje - crvena i narandžasta paprika prekrivene su plavim paradajzom i ukrašene buketima tek ubranog peršuna. Vreme je da pripremite zimnicu, i to sa prirodnim konzervansima. Zbog pada imuniteta ljudi su preosetljivi i alergični na hemijske konzervanse. To ide od blagih reakcija, kao osipa na koži, do onih sa vrlo teškom kliničkom slikom. Zbog toga, nudimo vam nekoliko predloga za prirodno konzerviranje.

RUKOLA
U sirovom obliku koristi se za pripremu ukusnih aromatičnih salata. Sušenu, koristite za konzerviranje povrća za zimu. Dodaje se na kraju, nakon kuvanja.
Rukola sadrži u sebi vitamin C, mnoštvo minerala, a posebno je bogata gvožđem. Zahvaljujući sumporu i prirodnim antibakterijskim materijama pomaže da se pripremljena zimnica dugo održi.

VLAŠAC
Predstavlja vrstu luka, koji se u sušenom obliku koristi kao začin i prirodni konzervans. Obiluje sumpornim
jedinjenjima i prirodnim fitoncidima koji sprečavaju razvoj bakterija u hrani. U listovima vlašca ima vitamina A, C i B grupe, a od minerala bogat je fosforom i gvožđem.

MIROĐIJA
Poznata mirisna biljka koja raste kao samonikla, a može se gajiti i u bašti. Lišće mirođije dodaje se pri pripremi krastavaca za zimu, a plod se koristi u manjoj meri, iako je lekovitiji od lišća. Cela biljka i plod melju se i koriste kao začin veoma prijatnog ukusa. Listovi u sebi sadrže sveže, veoma mirisno ulje koje čine prirodne supstance - limonen 70% i karven 30%. U zrelim plodovima mirođije nalazi se 4% etarskog ulja, masno ulje, oko 18% azotnih jedinjenja i 6% pektina. Zahvaljujući ovakvom sastavu mirođija ima sposobnost da pomaže u prirodnom konzerviranju namirnica za zimu.

Bosiljak
Bosiljak u sebi sadrži glikozide, mineralne soli kamfor i eterična ulja. Aroma bosiljka potiče od eugenola. Za pripremu zimnice koriste se listovu u sirovom ili sušenom obliku.

MED
Pčelinji med je namirnica izuzetnog kvaliteta. Poznat je kao vrhunska poslastica. Međutim može da služi i kao prirodni konzervans, jer deluje na bakterije, viruse i gljivice i time čuva zimnicu. Možete konzervirati voće u medu tako što ga prelivate u slojevima, a zatim zatvorite voskom. Pri pripremi kečapa, bez obzira da li je
ljut ili blagog ukusa, takođe se dodaje med, čime se sprečava kvarenje proizvoda. Ukoliko pripremate džem od voća, pri kraju kuvanja dodajte određenu količinu meda, čime ćete postići sladak ukus i ujedno prirodno konzervirati namirnice.

BELI LUK
U sebi sadrži prirodni sumpor i fitoncide, prirodne antibiotike, čime sprečava rast bakterija. Stoga koristite beli luk za pripremu slane zimnice od povrća. Luk može da se koristi u izvornom obliku ili sitno iseckan, kao i u obliku granula ili praha. Obično se dodaje na kraju kuvanja, čime se zadržavaju lekovita svojstva.

RUZMARIN
Predstavlja začinsku biljku. Potiče sa Mediterana. Zbog svog sastava predstavlja prirodni konzervans, prijatne arome i ukusa. Listovi su puni eteričnih ulja. Sveže iseckan i usoljen, služi kao začin.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem