ADOLESCENCIJA SE ZAVRŠAVA U 25. GODINI

27.09.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 2553 | Autor: | 0

Uzburkani hormoni odlažu odrastanje


Adolescencija se više ne završava u 18. godini, jer se većina današnje mladeži nakon tog doba i dalje oseća kao deca, tvrdi dečji psiholog Lavern Antrobus iz londonske klinike Tavistok. Dečji psiholozi dobili su nove smernice u radu s decom, objašnjava Antrobus, a sada je adolescencija podeljena u tri faze. Rana adolescencija traje od 12. do 14. godine, srednja od 15. do 17, a kasna od 18. do 25. godine, piše BBC.
Velik broj mladih s 18 godina još je pod prevelikim uticajem hormona da bi se od njih moglo očekivati zrelo i stabilno ponašanje, a tome pogoduje i produženje obrazovanja. U tim godinama oblikovanje ličnosti je najsnažnije i tada im je porodična podrška najpotrebnija. Pritisak da nisu ostvarili ono što su nekada ljudi radili u njihovim godinama samo im dodatno stvara kompleks manje vrednosti i narušava samopouzdanje.
Stručnjaci ističu da pomeranje granica odrastanja prati otkrića u našem razumevanju emocionalne zrelosti, hormonskog razvoja, a posebno aktivnosti mozga.
- Neuronauka je napravila velike pomake u shvatanju razvoja mozga i potvrđeno je da mozak ne prestaje da se razvija pre 20-e. Kognitivni razvoj nastavlja se u toj kasnijoj fazi adolescencije i tek nakon potpunog razvoja predfrontalnog korteksa mozga može se odrediti emocionalna zrelost i samopouzdanje - ističe Antrobus.
S tim se razmišljanjem ne slaže profesor sociologije Frank Furedi sa Univerziteta Kent. On smatra da ovakav stav pogoduje infantilizaciji mladih koji iskorišćavaju priliku i izbegavaju odgovornost, što podrazumeva i sve duže finansiranje od strane roditelja, uživanje u životu bez obaveza, lagodan život i pasivnu zavisnost.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem