ŠEĆER JE POGONSKO GORIVO KANCERA

25.09.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1392 | Autor: | 0

Tumorske ćelije konzumiraju daleko više glukoze nego normalno, zdravo tkivo'Novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Medicine potvrdilo je da je rafinisani šećer glavno pogonsko gorivo za rast i širenje tumora. Zapravo, šećer toliko utiče na razvoj tumora da bi se testiranje na bolest moglo sprovesti na osnovu detektovanja nakupljenog šećera u telu.
Naučici s Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) otkrili su to nakon eksperimanta s novim metodama otkrivanja raka, uključujući i jedinstvenu formu magnetske rezonance (MRI). Putem MRI skenera tragali su za tragovima glukoze u telu, i otkrili da ćelije raka koje se hrane šećerima svetle čim sadrže veće količine šećera.
'Nova tehnika koju smo nazvali glucoCEST zasniva se na činjenici da tumori za svoj razvoj konzumiraju daleko više glukoze nego normalno, zdravo tkivo', objasnili su iz UCL-a.
'U postupku se koristi injekcija običnog šećera, pa se sad nudi jeftina i sigurna alternativa postojećim metodama otkrivanja tumora, koje zahtevaju injekciju radioaktivnog materijala', rekao je dr Sajmon Volker-Samuel, vodja istraživačkog tima s UCL Centre for Advanced Biomedical Imaging (CABI).
Zanimljivo da su naučnici istakli da je za delotvorno identifikovanje tumora potrebna količina od pola standardne čokoladice. To pokazuje da i vrlo mala količina šećera doprinosi razvoju raka.
I proizvodnja hormona u telu koja nastaje zbog unosa šećera takođe hrani ćelije raka. To znači da svaki put kad popijete zaslađeni napitak ili pojedete kolač, telo proizvodi određena jedinjenja koja šalju poruku ćelijama raka ne samo da uzimaju šećer, nego da rastu i šire se.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem