BILJNI RECEPATI STARCA GAVRILA

25.09.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 107118 | Autor: | 0

Vidoviti monah uprkos mnogim stradanjima živeo je skoro sto godina. Njegove savete za zdravlje od zaborava je sačuvala monahinja Makrina u knjizi Monah starac Gavrilo - prorok poslednjih vremena


Monah Gavrilo svojom pojavom, delom i uticajem na vernike dobio je poseban, mitski status u našoj sredini. Rođen je 1900. godine. Njegov deda Antonije bio je Rus s Dnjepra, koji se nekim čudom našao u Srbiji u vreme Obrenovića. Roditelji su mu bili pobožni i u tom duhu su vaspitavali i svog sina Vitomira, kako mu je svetovno ime. Služio je u manastiru Bošnjani i živeo skoro sto godina, do 1999. godine. Bio je prozorljiv, doživljavao je duhovne vizije, čitao misli ljudima i video budućnost. Mati Makrina je u svojoj knjizi Monah Starac Gavrilo - prorok poslednjih vremena objavila sve ono što joj je ovaj mudri starac govorio. Kako je Gavrilo odrastao u vreme kada nije bilo dovoljno lekara, a medicina još nerazvijena, on je naučio, što od svoje majke i bake, a što i on sam kroz život, da kada se razboli, primeni tradicionalne recepte, ali uvek uz prethodnu molitvu, i tako bolest nestane.
Prenosimo deo njegovih recepata koji se odnosi na visoku temperaturu i groznicu.
- Kod povišene temperature ne sme se čekati da ona poraste na 40 stepeni, jer onda može da se doživi fras. Čim se oseti da temperatura raste, odmah se izrenda krompir na rende, i to nekoliko, tako da se podeli u kese i stavi se na noge da prekrije prste i zglobove na nozi, pa se zavije čvrsto da se za nogu zalepi, da ne spada. To se drži 20 minuta, najviše pola sata, pa se opet ponovi - nov krompir se izrenda i ponovo stavi ne noge. Već od druge obloge temperatura će da spadne. U isto vreme mora se i na pluća staviti krpa natopljena sa mlakom ljutom rakijom, najbolje komovicom od grožđa. Preko te krpe stavi se peškir, da se ne bi brzo ohladio, i taj oblog se drži na plućima jedno pola sata. Oblog od kriške limuna ili lista kupusa stavi se na slepoočnice. List se malo umekša, da ne bude onako čvrst, i to se stavlja da hladi protok krvi u slepoočnicama i na glavi da se ne bi od toplote dobio fras.
Tada piti čaj i od nekih trava, bilo kantariona, lipe, nane, matičnjaka, majčine dušice. Time se sprečava da temperatura raste i da ostavi posledice na deci, dok se ne dođe do lekara da se ustanovi uzrok visoke temperature.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem