„SVEŽI PAPIR“

22.08.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 517 | Autor: | 0

Mlada Indijka napravila čarobni papir koji održava hranu svežom

„Sveži papir“ (FreshPaper), najnoviji hit u industriji hrane, izum je zahvaljujući kojem namirnice mogu ostati sveže čak četiri puta duže nego inače.

Ovaj papir koristi se vrlo lako. U svom sastavu ima organske sastojke koji sprečavaju razvoj gljivica i bakterija, a dovoljno ga je samo postaviti u posudu sa namirnicama i on će njihovu svežinu očuvati dva do četiri puta duže nego što bi inače trajala. Jedno parče papira može se koristiti između dve i tri nedelje.

- Kad je do mene došao podatak da 1,6 milijardu ljudi i dalje preživljava bez osnovnih životnih namirnica, a da četvrtina svetskih zaliha hrane završi u otpadu, bila sam šokirana. Toliko hrane se baca upravo zbog toga što se ne čuva na pravi način i brzo propada. Ovo parče papira je naš mali doprinos globalnoj štednji - kaže izumitelj Kevita Šukla.

Ona je ideju za „čarobni“ papir dobila zahvaljujući svojoj baki iz Indije i njenim lekovitim začinima. Ona kaže da je ideju dobila pošto je kao dete u Indiji popila vodu sa česme, inače zabranjenu za piće.

- Nakon što sam to uradila, baka mi je dala smešu začina za koju je tvrdila da će odmah neutralisati dejstvo nezdrave vode i tako je i bilo. Dugo sam razmišljala na koji način bih mogla da iskoristim delotvorno dejstvo tih začina i tako je nastao „sveži papir - priseća se Šukla.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem