KAMEN U BUBREGU – RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA KOD ŽENA

06.08.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 3001 | Autor: | 0

Lepši pol za 30 posto više ugrožen od muškaraca


Jeste li imali kamen u bubregu? Novo istraživanje kaže da bi ta činjenica mogla biti faktor rizika za srčane bolesti kod žena.
Žene koje su imale bubrežne kamence pod povećanim su rizikom od razvoja srčanih bolesti, tvrde rezultati novog istraživanja. Ipak ovo ne važi i za muškarce, ali stručnjaci nisu sigurni zašto. Oni smatraju da bi se razlog mogao kriti u hormonskim razlikama ili razlikama u metabolizmu kalcijuma kod polova.
"Dugo se sumnjalo na povezanost bubrežnih kamenaca i rizika od kardiovaskularnih bolesti, ali nije bilo istraživanja o povezanosti koje bi uzele u obzir važne faktore, poput ishrane ili lekova", kaže doktor Pietro Manuel Feraro, lekar u rimskoj bolnici Kolumbus-Gemeli i autor pomenutog istraživanja.
Ispitani su podaci 46,000 muškaraca i gotovo 200,000 žena. Od 240,000 ukupnih učesnika, gotovo 20,000 je imalo istoriju bubrežnih kamenaca. Tokom 24 godine praćeni su muškarci i 18 godina žene, a gotovo 17,000 njih razvilo je neku bolest srca i krvnih sudova.
Dalje procene pokazale su da su žene s istorijom bubrežnih kamenaca imale 30 posto veći rizik od razvoja srčanih bolesti i srčanog udara nego muškarci. Što se tiče muške populacije, povezanost bubrežnih kamenaca i bolesti srca bila je zanemariva.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the American Medical Association.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem