ŠTO JE ŽENA VIŠA, VEĆI JE RIZIK OD KARCINOMA

02.08.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1183 | Autor: | 0

Šanse za razvoj malignih bolesti povećavaju se nakon menopauze


Visoke žene imaju veći rizik za nastanak karcinoma dojke, materice, bubrega, jajnika, creva, tiroide i multiplog mijeloma nakon menopauze. Ovo su rezultati petogodišnjeg istraživanja američke Inicijative za žensko zdravlje i nekoliko univerziteta. Ona je obuhvatila više od 144 hiljada žena u dobu od 50 do 79 godina. Prema njoj, za svakih dodatnih 10 cm visine, ukupni rizik za razvoj raka povećava se oko 13 posto, piše NBC.
Uzevši u obzir težinu žena i životne navike poput pušenja, pijenja alkohola i korišćenja hormonske terapije, razlika rizika od raka s obzirom na visinu je ostala ista.
- Ovo istraživanje je rađeno na ženama i za žene, ali nakon što smo analizirali slična istraživanja na muškarcima, uočili smo slične rezultate. Iznenadio nas je da je faktor visine jedan od pokazatelja rizika za rak - rekla je vodja istraživanja dr Džejn Grin sa Univerziteta Oksford.
Jedno od objašnjenja po kojem su viši ljudi skloniji nastanku raka je to što imaju više ćelija, a kako se dele ćelije mogu mutirati i tako nastaje rak. Presudna je i ishrana u ranom detinjstvu, pa se tako osim genetskih faktora visina se povezuje i s pijenjem više mleka u detinjstvu, što povećava nivoe tzv. faktora rasta. Naučnici dodaju da ovu temu treba još istražiti radi dobijanja boljeg uvida u nastanak, a zatim i bolje lečenje raka.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem