BELI HLEB IZAZIVA ZAVISNOST

24.07.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1931 | Autor: | 0

Ugljeni hidrati stimulišu osećaj gladi i potrebu za dodatnim unosom hrane


Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition imalo je za predmet ispitivanje uticaja unosa ugljenih hidrata na mozak. Hrana visokog glikemijskog indeksa, poput belog hleba, riže, korn flejksa, bombona i sl. prema razultatima istaživanja može poslužiti kao okidač u mozgu, delujući na pojedine regije povezane s nagrađivanjem i žudnjom.
U istraživanju koje je obuhvatilo gojazne ispitanike, kojima su dati frapei od mleka, jedan broj frapea je sadržao niskoglikemijske ugljene hidrate, a drugi visokoglikemijske. Ispitanici su podvrgnuti funkcionalnoj magnetsnoj razonanci (fMRI) putem koje je praćena moždana aktivnost tokom 4 sata nakon konzumacije frapea.
Rezultati su pokazali da je kod osoba koje su konzumirale visokoglikemijske ugljene hidrate došlo do intenzivnije aktivacije pojedinih regija u mozgu, i to onih koje se povezuju sa zavisnošću od droga. Pritom ispitanici osećaju pojačanu glad i potrebu za unosom hrane.
Naučnici misle da će ovi rezultati pomoći u razvitku strategije protiv gojaznosti koja bi uključivala smanjivanje namirnica visokog glikemijskog indeksa, a time i pojačanu potrebu za dodatnim unosom hrane.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem