PILEĆE MESO ŠTITI OD RAKA DEBELOG CREVA

02.07.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 2687 | Autor: | 0

Tinejdžeri koji redovno jedu piletinu imaju manje rizika da obole u kasnijoj životnoj dobiNaučnici su došli do zaključka da ishrana bogata živinskim mesom kod adolescenata smanjuje rizik od tumora debelog creva i to za oko 20 posto, a raka debeleg creva za čak 50 posto.
Stručnjaci sa Univerziteta u Bostonu dokazali su da piletina smanjuje razvoj adenoma, štetne izrasline koja je preteča raka.
Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da vrsta mesa koje jedemo kao tinejdžeri kasnije može da utiče na razvoj raka.
Širom sveta hiljade ljudi svake godine oboli od raka debelog creva, a i stopa smrtnosti od ove bolesti je dosta visoka. Oboleli od ove vrste raka obično otkriju bolest kada je ona već u poodmakloj fazi.
Smatra se da su glavni uzroci tumora, odnosno raka debelog creva, nedostatak fizičke aktivnosti, masna hrana i crveno meso.
Razvoj raka creva je veoma dug proces, zbog toga su naučnici godinama mogli da prate kako koje meso utiče na ljude, odnosno pojavljivanje ove bolesti.
Istraživanje u kojem je ovo dokazano nazvano je "Nurses Health Study 2" i započeto je u kasnim devedesetim godinama prošlog vela, a rezultati su objavljeni u američkom magazinu Journal of Epidemiology.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem