SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O JABUKAMA...

02.07.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 8183 | Autor: | 0

...a niste znali koga da pitate


Retko kome nije poznata izreka kako jedna jabuka na dan čuva zdravlje, a često se i nazivaju kraljicama voća. Ovo bogato, sveže i sočno voće povezano je s brojnim zdravstvenim pogodnostima. Međutim, iako je sveprisutna, to ne znači da ne krije i neke tajne. Zato je svakako korisno naučiti sve o voću koje zasigurno najčešće jedete, piše Huffington Post.

Alergije na jabuke su alergije na polen
Kada govorimo o alergijama na hranu, najčešće ćemo pomisliti na kikiriki, školjke ili pak jaja. Ali činjenica je da alergije na jabuke i nisu tako retka pojava. Stručnjaci veruju da je za to odgovoran polen breze koji se nalazi na površini sirove jabuke i da upravo on izazova reakcije, a ne ono što se nalazi u samoj jabuci.

Jabuke su prava dijetalna hrana
Velike količine vode i vlakana koje sadrži jabuka znače da ćete duže vreme osećati sitost bez obzira na nizak nivo kalorija koju sadrži (svaka jabuka ima oko 95 kalorija). Ali jabuke skrivaju još jednu veliku prednost: jedinjenje koji se nalazi u kori i naziva se ursolična kiselina pokazala se vrlo delotvornim u topljenju masnih naslaga, pojačavanju trošenja kalorija i smanjenju rizika od gojaznosti.

Jabuke su raznovrsne
Jabuka je najraznovrsnija jestiva biljka na svetu. Prema rečima stručnjaka za jabuke Rovena Jakobsona, samo u SAD-u nekada je postojalo više od 16 hiljada različitih sorti jabuka, danas ih na području Amerike ima oko 2.450 vrsta.

Bacamo oko 30 posto jabuke
Klasičnim i uobičajenim načinom jedenja jabuke, kružno oko jezgra, baca se i do 30 posto jabuke (između 20 i 30 kalorija).


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net