ŠTA SVE MUČI ŽENE ”TAMO DOLE”

20.06.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 14199 | Autor: | 0

Ciste, miomi, endometriza, HPV, gljivične infekcije...Danas gotovo da ni nema žene koja nema neki ginekološki problem. Niko ne zna šta je tačno uzrok takvog stanja, ali nagađa se da je dobrim delom za to odgovorna nezdrava ishrana, odnosno uopšteno nezdrav životni stil, ali i česta izloženost stresu. Nisu, nažalost, retke ni ozbiljne bolesti ženskih reproduktivnih organa poput karcinoma. Neka od manje ozbiljnih stanja koja pogađaju sve veći broj žena su ciste, miomi, polipi...

Ciste na jajnicima
Ovo je najčešći problem koji se može javiti u pubertetu, ali i u kasnijem životnom dobu, odnosno pre menopauze. Reč je o tvorevinama koje su ispunjene tečnošću, a rezultat su hormonske neravnoteže u telu. Može se javiti jedna cista, ali i više njih pa govorimo o policističnim jajnicima koji nastaju zbog povećanog nivoa muških hormona. Ciste najčešće ne izazivaju nikakve simptome pa žena ni ne zna da ih ima dok ne dođe na pregled. U slučaju velikih cisti, može se javiti bol i neprijatnost u donjem delu stomaka i leđa. Ciste najčešće odlaze same od sebe, a ponekad je potrebna lekarska pomoć i terapija lekovima. Velike ciste se uklanjaju operacijom. Iako u suštini nisu opasne, ciste mogu izazvati probleme sa začećem, ali i neke druge tegobe pa je najbolje posavetovati se s ginekologom.

Miomi
Statistike pokazuju da miome ima oko 80 posto žena, a javljaju se u dobu od sredine tridesetih pa do razdoblja menopauze. Ponekad se mogu javiti i u dvadesetim. Miomi su dobroćudni tumori koji gotovo da ne izazivaju nikakve simptome pa se najčešće otkrivaju na rutinskom pregledu. Kad su veći, mogu da izazovu jaka menstrualna krvarenja, neprijatnost i bol u trbuhu, pojačani nagon za mokrenjem i bolan polni odnos. Često izazivaju i probleme s trudnoćom, odnosno sprečavaju začeće. Miomi nastaju na različitim mestima i delovima materice. Nije tačno poznato šta ih izaziva, ali se zna da je njihov rast podstaknut hormonom estrogenom. Miomi se najčešće moraju uklanjati, i to laparoskopski ili klasičnom operacijom. Rešavaju se i hormonskom terapijom, a neke žene posežu i za alternativnim načinima poput promene ishrane ili homeopatskih terapija.

Polipi na materici
Polipi su izrasline unutar materice koji su najčešće dobroćudni, ali neki mogu biti i kancerogeni. Veličina im varira od nekoliko milimetara pa sve do nekoliko centimetara. Može se javiti jedan polip ili više njih, a najčešće se javljaju kod žena u klimaksu, mada se u poslednje vreme beleži i pojava polipa kod mlađih žena. Simptomi koji ukazuju na polipe su neredovna i obilna krvarenja koja se javljaju i usred ciklusa. Budući da mogu izazvati neplodnost, potrebno ih je lečiti. Ponekad nestaju s menstruacijom, ali u većini slučajeva potrebna je lekarska intervencija u obliku lekova, kiretaže ili hirurškog uklanjanja.

Endometrioza
Endometrioza je stanje koje se odnosi na rast tkiva endometrijuma (unutrašnjeg sloja materice) izvan endometrijuma i miometrijuma materice. Takvo stanje podrazumeva rast sluznice materice na jajovodima, jajnicima, ali i krvarenje koje ostaje u trbušnoj šupljini pa izaziva upalne procese. Žene koje imaju endometriozu obično osećaju jake bolove u stomaku, imaju bolne polne odnose, a često se javlja i neplodnost. Ali ovi simptomi nisu pravilo jer neke žene zapravo ne osećaju nikakvu neprijatnost pa se stanje otkriva tokom redovnog pregleda. Endometrioza se rešava hromonskom terapijom, ali kod težih slučajeva obavljaju se i operativni zahvati.

HPV
Statistike pokazuju da više od 80 posto žena i muškaraca dolazi u dodir s HPV-om - humanim papiloma virusom. HPV se prenosi polnim odnosom bez zaštite, a neka istraživanja pokazuju da njegovu pojavu 'pospešuje' rano upuštanje u seksualne odnose. Taj virus je posebno opasan je može da izazove karcinom grlića materice, ali nije jedini uzročnik. HPV najčešće ne prate nikakvi simptomi pa žena ni ne zna da ga ima dok ne ode na pregled. U velikom broju slučajeva telo se samo izbori i ukloni virus, ali ponekad je potrebna i intervencija. Sve češće se preporučuje i preventivno vakcinisanje, ali i zdraviji životni stil koji snaži imunitet.

Gljivične i bakterijske infekcije
Najčešći uzročnik gljivičnih infekcija je Candida albicans. Ona nije nešto što dolazi spolja već je stalno prisutna u ženskom telu, ali ako dođe do poremećaja u materici, namnoži se i izaziva probleme. Simptomi Candide su svrab, peckanje, crvenilo, pa čak i bol. Kad se simptomi pojave važno je posetiti ginekologa i pridržavati se terapije kako se problem ne bi pogoršao. Lečenje će biti potrebno i partneru koji takođe može osećati slične simptome. U pogledu bakterijskih infekcija, najčešće se javljaju problemi s hlamidijom. Ona se prenosi polnim odnosima, a poznati su i slučajevi zaražene novorođenčadi ako je zaražena majka. Hlamidija je posebno opasna jer može da izazove neplodnost, a mnoge žene ni ne znaju da je imaju jer se ne javljaju simptomi. Ako se jave, onda se ogledaju kao problemi na jajnicima, materici i bešici. Moguća je i visoka temperatura i slabost i mučnina. Hlamidija se leči antibioticima koje mora uzimati i partner.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem