BRZE METODE KUVANJA SKRAĆUJU ŽIVOT

07.06.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1134 | Autor: | 0

Predost ima spremanje hrane na nižoj temperaturi i upotreba začina


Prevelika zastupljenost crvenog mesa na jelovniku povećava rizik od određenih vrsta tumora. Ali, vrsta mesa nije jedino što može ugroziti zdravlje. Brze metode kuvanja koje štede vreme nad štednjakom ili roštiljem mogu oduzeti godine života.
Heterociklički amini (HCAs) i policiklički aromatski ugleni vodonici (PAH) nastaju kad se mišićno tkivo, tj. govedina, svinjetina, riba i živina pripremaju na visokim temperaturama (posebno iznad 148 stepeni), na primer prženjem u tignaju ili roštiljanjem nad otvorenim plamenom.
Nastanak HCAs-a i PAH-a zavisi od vrste mesa, vremenu pripreme (što je duže, uglavnom nastane više HCA), temperaturi i metodi. Ipak, HCAs i PAH mogu naneti štetu DNK tek nakon što se prerade putem specifičnih enzima u telu, a proces se naziva 'bioaktivacija'. Istraživanja su pokazala da je aktivnost tih enzima, koja se može razlikovati među ljudima, relevantan za rizik od pojave raka.
Zasad je dokazano da izloženost visokim nivoima HCAs-a i PAH-a može izazvati rak kod životinja, međutim hoće li takva izloženost izazvati rak kod ljudi, još nije sasvim dokazano.
Nastanak HCAs-a i PAH-a može se smanjiti izbegavanjem izlaganja mesa otvorenom plamenu ili vrlo vrućoj metalnoj površini. Dobro je i delomično skuvati meso pre nego što ga izložite visokim temperaturama.

Najbolje mere prevencije:

1. Ne jedite meso svaki dan.
2. Češće kuvajte meso.
3. Ako roštiljate, meso prethodno stavite u marinadu s ruzmarinom i belim lukom jer se tako smanjuje nastanak štetnih jedinjenja.
4. Nikad ne jedite crne delove pregorelog mesa.
5. Kontinuirano okretanje mesa koje se priprema na visokoj temperaturi može znatno smanjiti formiranje HCA jedinjenja.
6. Ne koristite sok koji je ispustilo meso jer to takođe može smanjiti unos HCAs-a i PAH-a u organizam.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem