BACITI ILI ISKORISTITI

06.06.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 4400 | Autor: | 0

Meso se može pokvariti pre roka a jaja čuvana u vratima frižidera traju kraće

Oko dve milijarde tona hrane svakog dana završi na otpadu, većina potpuno nepotrebno, upozorili su britanski stručnjaci. Svaki stanovnik EU godišnje baci oko 180 kg hrane. Stručnjaci upozoravaju da se na većini prehrambenih proizvoda rok trajanja odnosi više na kvalitet namirnice nego na sigurnost. Nije nužno da nakon tog datuma mleko, jaja, kafa ili čaj više nisu dobri za jelo i piće, nego da proizvođač ne garantuje isti kvalitet i nutritivnu vrednost.

Zato ako ste seli kako biste popili kafu s mlekom i onda shvatili da je mleku ili šlagu istekao rok trajanja, nemojte ga odmah baciti. Pasterizacijom, pri kojoj se mleko greje na visoku temperaturu, u sirovom je mleku uništena većina štetnih bakterija. Zato verujte svojim čulima. Ako se mleko nije zgrušalo i dobro miriše, slobodno ga pijte. Ne želite li da rizikujete, ostatke mleka pretvorite u sir. I konzervirana hrana često traje duže nego što piše, ali tu treba biti oprezan jer iz konzerve kojoj je istekao rok trajanja može “vrebati” opasna bakterija Clostridium botulinum.

Kako biste izbegli trovanje, ne jedite iz konzervi koje su nabubrile, udubljene su ili cure niti iz tegli koje su napukle, poklopac im nije čvrsto zatvoren ili je naduven. Ne testirajte je probanjem jer i malo toksina botulina može biti kobno, upozorava Keti Bernard iz američkog ministarstva poljoprivrede.

VEĆ SE NA PRVI POGLED VIDI JE LI KONZERVA DOBRA
Sve dok je konzerva dobra, sadržaj bi trebalo da bude siguran za jelo, iako se ukus, tekstura i nutritivna vrednost mogu promeniti. Konzerve čuvajte na hladnom, čistom i suvom mestu, nikako iznad šporeta, ispod sudopere, na vlažnim, vrućim i prehladnim mestima.

POKVARENA JAJA SMRDE NA SUMPOR
Jaja u ljusci stoje u frižideru od tri do pet nedelja, sirovo žumacne od dva do četiri dana, a tvrdo kuvana jaja nedelju dana. Lagano umućena jaja možete čuvati u zamrzivaču do godinu dana. Jaja čuvajte u najhladnijem delu frižidera, a ne u delu na vratima.

ŠTA ZNAČI DATUM NA BOČICI LEKA?
Rok trajanja leka datum je do kojeg proizvođač garantuje potpunu sigurnost i delotvornost. Mnogi lekovi su delotvorni i godinama nakon njega, tvrde autori istraživanja. Nakon što su ispitali delovanje lekova kojima je rok istekao pre 28, pa i 40 godina, ustanovili su da je 12 od 14 testiranih jedinjenja i dalje prisutan i da ih u lekovima ima 90 posto od originalne količine. Ali to nipošto ne znači da lekove kojima je istekao rok možete uzimati “na svoju ruku”.

I PRE ROKA MESO SE MOŽE POKVARITI
Bez obzira na oznaku “upotrebiti do”, s mlevenim mesom budite vrlo oprezni jer se datum odnosi na kvalitet, a ne na zdravstvenu sigurnost mesa, upozorava Kathy Bernard.
Zamrzavanje ne ubija E. coli i salmonelu, a u pripremi je važno da i najhladniji deo mesa dostigne 90 °C
To znači da se meso može pokvariti i pre isteka roka, ali isto tako može biti i sasvim “zdravo” i nakon što mu je rok trajanja prošao. Ako je mleveno pileće ili goveđe meso čuvano na niskoj temperaturi, ono će biti sigurno za jelo iako više nije prvoklasnog kvaliteta. S druge strane, ako je meso duže od dva sata bilo na temperaturi od 4°C, sigurnost više nije garantovana, bez obzira na to što mu rok trajanja još nije istekao. Količina bakterija uzročnika kvarenja, zbog kojih je meso gnjecavo i ima jak miris, može se udvostručiti u samo 20 minuta.
Ono što je u mlevenom mesu najopasnije, naša čula ne mogu da registruju. To je zato što opasne patogene bakterije kao što su Escherichia coli, Salmonella i Campylobacte ne utiču ni na ukus, ni na miris, ni na izgled mesa, a izaziva bolesti, upozorava Bernard. On tvrdi da, iako zvuči iznenađujuće, sirovo meso zadržava kvalitet bolje od kuvanog mesa i savetuje da rok trajanja mesu produžite zamrzavanjem.
Takođe, ako sumnjate u kvalitet, bolje ga je pržiti nego kuvati.

ETIKETIRAJTE ŠMINKU NAKON OTVARANJA
Kako biste sprečili iritacije, infekcije i druge probleme, nakon što otvorite šminku, zalepite na nju nalepnicu i zapišite datum. Proizvode u prahu možete koristiti oko dve godine, kremaste od 12 do 18 meseci, ruževe oko godinu dana, a olovke za oči oko dve godine.

KONDOMI IZ NOVČANIKA MOGU VAS IZNEVERITI
Čuvate li ih zapečaćene, na suvom i hladnom, kondomi bi mogli da traju do pet godina, ali spermicidi ranije gube delotvornost. Kondom koji dugo nosite u novčaniku ili je bio izložen vrućini, može izgubiti fleksibilnost i čvrstoću pa lakše puca.

HRANA ZA BEBE DO PRVOG U MESECU
Ako je na pakovanju navedeno da kašicu upotrebite do, na primer, novembra 2013., to znači da je upotrebljiva do prvog dana tog meseca. Kad dečjoj hrani prođe rok, nutritivni sadržaj se menja i kvalitet nije garantovan.

SLOBODNO KORISTITE KREMU ZA SUNČANJE OD PROŠLE SEZONE
Kreme za sunčanje imaju izvornu snagu zaštite kože do tri godine, kaže dr Lorens Gibson, dermatolog s klinike Mayo. Kad kremi za sunčanje istekne rok, možete je koristiti kao losion za ruke ili kao zamenu za penu za brijanje. Bacite je ako u njoj počnu da se stvaraju zrnca.

GARAŽA NIJE NAJBOLJE MESTO ZA ZALIHU BOCA VODE
Neotvorena i dobro zapečaćena voda u boci ima neograničen rok trajanja. Ali plastika je ipak lagano propusna i gasovi iz okoline, npr. goriva na bazi nafte i ostalih hemikalija mogu da utiču na ukus i miris vode.

I KLIMA-UREĐAJ UNIŠTAVA KAFU
Direktno svetlo, toplota i hladan “vetar” iz klima-uređaja mogu ubrzati kvarenje kafe, ali njen najveći neprijatelj je vazduh. Kafu čuvajte u dobro zatvorenoj posudi, na tamnom i hladnom mestu.

Povezane vesti

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem