VEŠTAČKI LIST MOŽE SPASTI SVET

05.06.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1115 | Autor: | 0

Uskoro moguće stvaranje čiste električne energije od sunčeve svetlosti i vode
Zamislite veštački list koji podražava fotosintezu i na taj način snabdeva vašu kuću čistom električnom energijom koristeći samo sunčevu svetlost i vodu.
To nije nikakva daleka ideja iz budućnosti – to je stvarnost i tema kratkog filma koji je osvojio drugo mesto na “GE Focus Forward” filmskom takmičenju.
Džered P. Skot i Keli Niks snimili su film “Veštački list” (The Artificial Leaf) koji prikazuje hemičara Danijela Nocera, pronalazača uređaja za koji kaže da može da spase svet.
- Istina je čudnija od fikcije. Ono što je uzbudljivo je to što je Den svoju nauku primenio na način koji rešava energetski problem cele planete - kaže Keli Niks, partner u PF Pictures kompaniji.
Nocerin list je jednostavni silicijumski poluprovodnik prekriven katalizatorima koji koriste sunčevu svetlost kako bi razložili vodu na vodonik i kiseonik.
- U osnovi, celi proces podražava fotosintezu – rekao je Nocera.
Gasovi koji isparavaju iz vode mogu se pretvoriti u gorivo za proizvodnju elektriciteta. Uređaj možda zvuči naučno-fantastično, ali Nocera se nada da će jednog dana pružiti alternativu centralizovanom električnom sistemu.
Širom sveta više od 1,6 milijardi ljudi živi bez električne energije, dok 2,6 milijardi nema pristup čistim izvorima goriva za kuvanje hrane.
Samo uz list i 1,5 flaša pitke vode i sunčevu svetlost možete imati dovoljno struje da snabdete manju kuću, ali je cena i dalje problematična, iako Nocera kaže da postoji mogućnost njenog snižavanja.
Veštački list je, ipak, jeftiniji od solarnih panela.
Nocera je nedavno zamenio platinu kao katalizator za razbijanje vode na vodonik i kiseonik jeftinijim jedinjenjem nikl-molibdena i cinka.
Takođe, traži način da smanji potrebnu količinu silicijuma.
Niks i Skot se nadaju da će “Veštački list” podići svest javnosti o obnovljivim resursima energije.
- Želimo da pokrenemo društvenu akciju. Film je naše oružje za društvene promene. Ako rešimo energetsku krizu, rešićemo i klimatske probleme, nedostatak pitke vode i hrane. Ipak, sve to počinje energijom – kaže Skot.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem