MALE LAŽI O KREMAMA ZA SUNČANJE

22.05.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 3404 | Autor: | 0

Faktor iznad 50 je prevara, ne postoji vodootporna krema...


Kreme za sunčanje koje imaju zaštitni faktor 100 samo dovode potrošače u zabludu, jer taj faktor ne štiti dva puta bolje od SPF faktora 50. U Americi je u reklamiranju zabranjeno korišćenje nekih pojmova kao što je, na primer, 'vodootporna krema'. Ali i pored promena mnoge kreme za sunčanje će i dalje nositi zbunjujuće informacije o SPF-u za koje neki stručnjaci smatraju da dovode kupce u zabludu i da su potencijalno opasni po zdravlje, navodi Udruženje za zaštitu potrošača Environmental Working Group.
Istraživanje kojim je ispitano 1400 krema za sunčanje pokazuje da većina proizvoda poštuje nove zahteve koje je od kozmetičke industrije zatražila američka Food and Drug Administration, piše Daily Mail. Tim su pravilima zabranjeni pojmovi poput 'vodootporna krema' koje regulatori smatraju direktnim dovođenjem potrošača u zabludu. Među zahtevima je i onaj da kreme za sunčanje imaju filtere za UVA i UVB zrake.
Prethodnih godina neki proizvodi imali samo filtere koji blokiraju UVB zrake koji izazivaju najviše opekotina, ali nudile su malu zaštitu od UVA zraka koje predstavljaju najveći rizik od raka kože i bora.
Uprkos širem spektru zaštite, jedan od sedam proizvoda koje je Udruženje za zaštitu potrošača pregledalo hvalio se SPF zaštitnim faktorom iznad 50. Prema toj brojki stručnjaci su već dugo skeptični i napominju da SPF brojevi poput 100 ili 150 mogu korisnicima dati lažan osećaj sigurnosti što ih može motivisati da ostanu na suncu duže i nakon što krema prestane da štiti kožu.

Mnogi potrošači pretpostavljaju da je SPF 100 dva puta delotvorniji SPF-a 50, ali dermatolozi kažu da je razlika zapravo zanemariva. Proizvod s faktorom 50 može štititi od 97 posto potencijalnih opekotina koje uzrokuju UVB zraci, dok oni s faktorom 100 mogu blokirati 98,5 posto tih zraka. Osim toga, kreme za sunčanje treba koristiti u kombinaciji s kačketom ili šeširom za glavu, odećom i suncobranima kako bismo se što bolje zaštitili od ultraljubičastog zračenja.
'Zaštita od UV zraka iznad faktora 50 je relativno mala', kaže dr Henri Lim, šef dermatologije u bolnici Henry Ford u Detroitu. SPF označava količinu izloženosti suncu koja može da izazove opekotine na zaštićenoj koži u poredjenju s nezaštićenom.
Raširena je i zabluda da se SPF broj odnosi na određeni broj sati provedenih na suncu. To je netačno, jer nivo izloženosti suncu varira od područja, doba dana i vrste kože. Još je 2011. godine FDA upozorila da označavanje proizvoda s SPF vrednosti većom od 50 znači dovođenje potrošača u zabludu.
Stopa melanoma je sada sedam puta veća kod muškaraca, a četiri puta veća kod žena nego sedamdesetih godina. Ta je bolest, koja je često povezana s izloženošću ultraljubičastim zracima, obično izlečiva ako se rano otkrije.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem