MANGOM PROTIV DIJABETESA

20.05.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 4696 | Autor: | 0

Ovo tropsko voće dobro je i za kožu, oči, a ima i antitumorsko dejstvo
Mango je popularan zbog ukusa i osvežavajućeg osećaja koji pruža, a naučnici su otkrili i da ima snažno pozitivno dejstvo na zdravlje. Hranljive materije iz ovog tropskog voća dobre su za kožu, zdravlje očiju, sprečavaju dijabetes, pa čak i nastanak i širenje raka.
Na sastanku Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) rečeno je da svakodnevna konzumacija manga pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi, uprkos tome što i sam mango sadrži prirodne šećere. Ovo je dobra vest za one koji boluju od dijabetesa tipa 2, jer mogu da osete poboljšanje ako uz propisanu ishranu redovno jedu mango.
U svrhu istraživanja naučnici su testirali delovanje manga na grupi gojaznih životinja. Nekima su davali 10 grama smrznutog osušenog manga svakodnevno tokom 12 nedelja. Nakon tri meseca, nivo šećeri u krvi životinja koje su uzimale mango je bio znatno niži nego kod drugih.
'Iako tačan mehanizam delovanja nije poznat, ipak znamo da mango sadrži složenu mešavinu polifenola', rekao je dr Edralin Lukas, autor istraživanja.
Slično istraživanje iz Australije još je 2006. pokazalo da konzumacija manga smanjuje upalne procese i nivo holesterola, i sprečava razvoj niza negativnih stanja, uključujući i metabolički sindrom. U osnovi, mango deluje bolje nego lekovi protiv holesterola jer prirodno uravnotežuje ćelijske funkcije po celom telu.

Osim toga, istraživanje sprovedeno na Državnom univerzitetu Oklahome pokazalo je da redovno konzumiranje manga pomaže u smanjenju otpornosti na insulin i popravlja toleranciju glukoze kod životinja. Isto istraživanje je pokazalo i da mango normalizuje nivo lipida u krvi, što na kraju povoljno deluje sprečavjaući razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Zdravstvene koristi manga tu ne se zaustavljaju. Nauka je dosad otkrila više od 4.000 različitih polifenola u biljkama, a mnogi od njih su prisutni i u mangu. Poznati su po tome da napadaju slobodne radikale i štite ćelije od oštećenja.
'Gledate li na mango s fiziološkog i nutricionističkog stajališta, kad se uzme sve zajedno, mango je izuzetna superhrana', rekla je dr Suzana Talkot, koja je još 2010. otkrila da mango, tj. polifenoli u njemu ubijaju ćelije raka debelog creva i dojke. Za razliku od farmaceutskih preparata i zračenja, polifenoli napadaju ćelije raka, ali ne štete zdravim.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem