ALTERNATIVA ZA KRAVLJE MLEKO

16.05.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 6480 | Autor: | 0

Bademovo mleko za klasu bolje od sojinog i rižinogBademovo mleko je još od srednjeg veka popularna zamena za kravlje. Spravlja se od mlevenih badema pomešanih s vodom, a sadrži malo kalorija i masti.
Sojino mleko sadrži veliku količinu proteina, ali ne i vitamina i minerala, koje se u izobilju nalazi u bademovom. Zato se sojino često obogaćuje kalcijumom i vitaminom D kako bi se povećala njegova nutritivna vrednost i bila u rangu s nutritivnom vrednošću kravljeg. Rižino mleko nije naročito dobar izvor hranljivih materija, pa se često obogaćuje vitaminom D, kalcijumom, ali i drugim hranjivim materijama. Ipak, rižino i sojino mleko su dobra alternativa za kravlje, naročito za osobe koje su alergične na kravlje mleko ili pate od intolerancije na laktozu. Prednost treba dati fabrički proizvedenom rižinom ili sojinom mleku, jer su ona sigurno obogaćena potrebnim vitaminima i mineralima.
Sa druge strane badem je prirodno bogat nutritivnim materijama, i njemu ne treba dodavati ništa. A može se napraviti i u kućnoj režiji.
Bademovo mleko je odličan izbor za sve one koji pate od intolerancije na laktozu jer uopšte ne sadrži laktozu. Kako ne sadrži ni soju, odlično je za one koji su na nju alergični. Takođe ne sadrži kazein, mlečni protein koji je po hemijskom sastavu sličan glutenu, pa je odličan i za alergične na gluten.
Od svih vrsta mleka, bademovo je jedno od nutritivno najbogatijih. Ne sadrži zasićene masne kiseline i holesterol, ali sadrži omega 3 masne kiseline koje su odlične za srce. Dobar je izvor proteina. Sadrži oko 3 grama masti, što je jednako količini masti u rižinom mleku.
Badem sadrže vitamin E, mangan, selen, magnezijum, kalijum, cink, gvoždje, vlakna, fosfor i kalcijum. Flavonoidi iz bademovog mleka smanjuju rizik od nastanka raka i spečavaju nastanak prevremenih znakova starenja. Zbog visokog nivoa vitamina E, koji je moćan antioksidant, odličan za prevenciju raka.
Pošto sadrži malo masti i kalorija, a puno esencijalnih vitamina i minerala, odlična je zamena kravljeg mleka kod redukcijskih dijeta.
Priprema mleka je jednostavna: Potopite šolju badema u vodi i ostavite ih nekoliko sati ili preko noći. Isperite bademe, dodajte 3 šolje vode i u blenderu dobro izmiksujte. (Ukoliko želite da napravite bademovo mleko koje će biti lakše za varenje onda pre mlevenja sa nabubrelih badema skinite kožicu). Bademo mleko koje ste na ovaj način dobili možete procediti ili ga možete procediti, a pulpu koja vam ostane upotrebiti za kolače ili musli ili kao masku za lice.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem