EPIDEMIJA U SRPSKIM BOLNICAMA POSLEDICA NEHIGIJENE

16.05.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 3046 | Autor: | 0

Bakterija Klostridijum dificile stvara toksine koji uništavaju epitelne ćelije crevaKljučni razlog za širenje zaraze bakterijom Klostridijum dificile, čija je epidemija proglašena u užičkoj bolnici, gde su umrle dve osobe, jeste nehigijena u bolnici, ali ova infekcija može da se javi u svakoj zdravstvenoj ustanovi, tvrde stručnjaci.
Bakterija se javlja posle dužeg ležanja u bolnici i duže upotrebe antibiotika, a tokom prošle godine u Srbiji su zbog ove bakterije umrla 32 pacijenta.
Na odeljenju ortopedije užičke bolnice nedavno je registrovan još jedan slučaj infekcije klostridijom, a taj pacijent star 86 godina je kao i dvoje ranije zaraženih, dobrog opšteg stanja.
Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je da stručne službe Ministrastva zdravlja imaju informacije o čitavom nizu epidemija u Smederevu, Leskovcu...
U leskovačkoj bolnici od početka godine zabeleženo je 17 slučajeva infekcije, a trenutno je u bolnici pet zaraženih pacijenata.
Jedini glavni način borbe sa ovom bakterijojm je prevencija kroz održavanje opšte i lične higijene.
ŠTA JE BAKTERIJA KLOSTRIDIJUM DIFICILE
Klostridijum dificile je anaerobna (odgovara joj sredina bez kiseonika) sporogena, gram-pozitivna bakterija. Spada u rod Clostridium, koji sadrži stotinak vrsta bakterija, od kojih dvadesetak izaziva bolesti čoveka i životinja. Neke od tih bolesti su teške i mogu da budu smrtonosne: botulizam, tetanus, gasna gangrena. Ova bakterija može da bude normalni stanovnik crevne flore. Ima je mali broj odraslih osoba (1-4%) i veliki broj dece mlađe od godinu dana.
Dugotrajna upotreba antibiotika uništava mnoge crevne bakterije, a stvara uslove za razmnožavanje klostridijuma dificile. Pod posebnim rizikom da obole su starije osobe, osobe oslabljenog imuniteta, hronični bolesnici, bolesnici koji leže u bolnicama, korisnici staračkih domova i osobe koje koriste inhibitore protonske pumpe (lekove koji smanjuju lučenje želudačne kiseline).
Ova bakterija može dugo da preživi u obliku spore i da se u tom obliku prenosi sa bolesnika na bolesnika ili sa zdravstvenog radnika na bolesnika. Širenju bolesti znatno doprinose zdrave osobe koje izlučuju spore klostridijuma.
Bolest je javlja pojedinačno ili u vidu manjih bolničkih infekcija. Tok bolesti može da bude različit. Od kliconoša bez ikavih tegoba do teškog, ponekad smrtonosnog pseudomembranoznog kolitisa. Za bolest su tipične neformirane stolice (ne tečne). Može da se javi proliv sa ili bez krvi, grčeviti bolovi u stomaku i povišena temperatura. Bakterija stvara citotoksine i enterotoksine, oštećuje ćelije sluzokože creva dovodeći do teškog zapaljenja debelog creva. Bolesnici su dehidrirani, imaju elektrolitni poremećaj, toksični megakolon, šok i mentalni poremećaj. Kod teških hroničnih bolesnika i osoba jako oslabljenog imuniteta bolest može da dovede do smrti.
Dijagnoza se postavlja testom na C.difficile toksin u stolici. Lečenje se započinje nadoknadom tečnosti i elektrolita (infuzijama). Koriste se lekovi za smirivanje peristaltike creva, a u cilju uništenja klostridijuma - metronidazol i vankomicin. Za uspostavljanje normalne crevne flore primenjuju se sojevi laktobacila. Kod malog broja bolesnika izlečenje se postiže uklanjanjem celog debelog creva (totalna kolektomija).

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem